Belföld

Összefogásra buzdítanak a pártok

A négy parlamenti párt vezető politikusai szerint a határon túli magyarság helyzetének megoldása érdekében higgadt párbeszédet kell folytatni és tárgyalásokat kell kezdeni, sőt összefogásra szólítottak fel.

Erről a kormánypártok vezetői, az MDF elnöke és a Fidesz alelnöke beszélt hétfőn reggel egy televíziós műsorban.

„Szeretném, hogyha a történetet most azzal, hogy ez tegnap megtörtént, (…) lezárnánk, és arra próbálnánk összpontosítani, hogy hogyan tovább” – fogalmazott Hiller István szocialista pártelnök, aki arra kérte Pokorni Zoltánt, a Fidesz alelnökét, “gondolja, gondolják végig álláspontjukat: ne a kettészakítás, ne a megosztás, ne az ellentétek szítása érdekében, hanem az ügy rendezése érdekében gondolkodjanak, legyenek kedvesek végiggondolni ezt a Szülőföld Program és más ügyek tekintetében”.

Pokorni Zoltán hangsúlyozta, egyetértést kell a keresni a kérdésben, mert “a magyar társadalomban nem a félelmek voltak az erősebbek, nem a riadalom volt az erősebb, hanem az összefogásra való képesség”. Pokorni “nagyon jó és helyes dolognak” nevezte, hogy a szocialista párt tárgyalási hajlandóságot mutat a kérdésben.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szerint: “Ez eddig is volt, ezután is így van, ebből a szempontból ez az eredménytelen népszavazás semmilyen változást nem hozott; legfeljebb el lehet azon gondolkodni, hogy vajon az eszköztárunkat teljesen kihasználtuk-e, vagy vannak itt még teendőink” – tette hozzá.

“A Magyar Demokrata Fórum nevében (…) azt szeretném kezdeményezni, hogy a parlamenti pártok és a határon túli magyarok egy olyan párbeszédet kezdjenek, amellyel ennek a helyzetnek a megoldására (…) törekednek” – fogalmazott Dávid Ibolya, az MDF elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik