Belföld

Privatizáció és költségcsökkentés a HM-nél

Kevesebb pénz jut a honvédelemre a jövő évi költségvetésben, miközben a tárca több tulajdonában lévő cég kisebbségi részének értékesítését tervezi. Ezzel egy újabb honvédelmi reform látszik dugába dőlni.

Jövőre az eddiginél is kevesebb jut honvédelemre, mivel a 2005-ös költségvetés szerint 282 milliárd forintból, azaz 20 milliárddal kevesebből gazdálkodhat a honvédelmi tárca – írja hétfői számában a Napi Gazdaság. A reálértéken is kisebb összeg miatt a honvédelmi tárca a működési költségeken spórol, de módosítják a tízéves haderő-átalakítási programot is, ami megfigyelők szerint egy újabb haderőreform-fiaskót jelent.


Juhász Ferenc, honvédelmi miniszter szerint módosulnak a beszerzési prioritások, az ütemezés és a nagyságrendek. Ennek ellenére nem cél a további létszámcsökkentés, de a csökkenő költségvetés ezt valószínűleg szükségessé teszi – írja a gazdasági napilap. A leépítések és megtakarítások a háttérintézményeknél, így a felesleges művelődési központoknál, illetve az alacsony, egyes becslések szerint 10 százalékos kihasználtsággal működő üdülőközpontoknál várhatók. A megszorítások ellenére a honvédség továbbra is vállal külföldi szereplést. A külszolgálaton lévők maximális szintjét ezer főben határozták meg, ami kevesebb, a korábban jelzettnél. Eközben jövőre várhatóan ismét meghirdetik a Honvéd Korház fejlesztési projektjét, valamint sor kerülhet az új központi elosztó raktárbázis felépítésére.


A megtakarítások mellett a tulajdonában lévő cégek kisebbségi részesedésének eladását is tervezi a tárca – írja a Világgazdaság. A tárca szakértői már dolgoznak azon, hogy miként lehetne a HM Currus Gödöllői Harcjárműtechnikai Rt., a HM Arzenál Rt. és a HM ArmCom Kommunikációtechnikai Rt. tulajdonosi körébe magáncégeket is bevonni, miközben a tárca a társaságoknál 50 százalék plusz egy részvényt megtartana. A privatizációra azért kerül majd sor, mert a cégek bevételének 80-85 százaléka a honvédség megrendeléseiből származik, de az arány folyamatosan csökken.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik