Belföld

Magyar gabonadömping az EU-ban

Valamennyi tagország közül a magyar árutulajdonosok ajánlották fel a legtöbb gabonát az uniós intervencióra - olvasható a Világgazdaságban.

Az FVM adatai szerint az uniós terménytulajdonosok a közelmúltig összesen 4,2-4,5 millió tonna intervenciós gabonát kívántak eladni, amelyből a Magyarországon bejelentett mennyiség több mint 2,2 millió tonnát tett ki.

Az EU-felvásárlás lényege, hogy Brüsszel a terményt az előre közzétett, 101,31 eurós (mintegy 25 ezer forintos) tonnánkénti alapáron megveszi. A fokozott magyar érdeklődés egyik oka, hogy a gazdák rekordnak számító, 16-17 millió tonnás termést takaríthatnak be, valamint az utóbbi hónapok tonnánkénti piaci árai hazánkban búzánál 18–20 ezer, kukoricánál 16–18 ezer forint között mozogtak.

Gondot jelent, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) egyelőre 500 ezer tonna gabona raktározását tudja megoldani, vagyis 1,7 millió tonna áru elhelyezéséhez nincs intervenciós tároló. Ezért a feszültségek enyhítése érdekében az FVM decembertől korrigálta a raktárbérleti szerződések feltételeit. A változtatások lényege, hogy az MVH mostantól a piaci szereplőkkel nemcsak határozatlan idejű (a gyakorlatban többnyire 12+12 hónapos), hanem rövidebb megállapodásokat is köthet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik