Belföld

Kártyát oszt a nagyoknak az APEH

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) decemberben adja át az új, a 2005 januárjától már elektronikus adóbevallást készítő ügyfeleinek a szükséges chipkártyát, illetve a kártyaolvasót - közölte az APEH.

A következő év januárjától Magyarország több mint 10 ezer legnagyobb adózója már interneten, elektronikus aláírással hitelesítve teljesíti adóbevallási és adatszolgáltatási kötelezettségeit. Az APEH decemberben adja át az új, elektronikus bevallást készítő, úgynevezett eBEV-es ügyfeleinek a megfelelő chipkártyát.

Az eBEV 2004-ben debütált, az adózók és az APEH osztatlan megelégedésére, mivel a bevallások elektronikus úton történő benyújtása egyszerű és gyors, biztonságos és hiteles. A kitöltendő bevallási nyomtatványokat az adózók az adóhivatal internetes honlapjáról (www.apeh.hu) töltik le.

A kitöltött és ellenőrzött bevallásokat, adatszolgáltatásokat az adózók meghatalmazott – az adóhatóságnál regisztrált – képviselői hitelesítik elektronikus aláírásukkal, ezt követően a nyilvános internetes hálózaton titkosítva küldik be az APEH-hez.

Az eBEV-körben jelenleg megközelítőleg 3000 adózó teljesíti bevallási és adatszolgálati kötelezettségét elektronikus úton. Ez a kör – az adózók körülbelül egy százaléka – adja az összes adóbefizetés kétharmadát, és a nettó pénzforgalom több mint felét, miközben több mint 1,2 millió élő adószámmal rendelkező egyént, vállalkozást, szervezetet tart nyilván az APEH.

Az adótörvények jövő évi módosítása következtében 2005. január 1-jétől már több mint 10 ezer adózó tartozik az eBEV-körbe, ami azt eredményezi, hogy az összes adóteljesítmény kétharmadát a legkorszerűbb és leggyorsabb módon lehet regisztrálni és ellenőrizni, ezen belül az eBEV-es társas vállalkozások a teljes adózói kör nettó pénzforgalmának több mint a felét képviselik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik