Belföld

BÉT: csökkenéssel indult a hét

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 14 214 ponton nyitott hétfőn. A pénteki záró értékhez képest ez 0,70 százalékos csökkenés. Az MTI által megkérdezett szakértők irány nélküli kereskedést várnak hétfőre.

Makray Péter, az Erste Bank Befektetési Rt. elemzője nem számít jelentős elmozdulásra, mivel a nemzetközi piacokon is kismértékű mozgások tapasztalhatók, továbbá és nem jelent meg olyan makrogazdasági vagy társasági hír, amely érdemben befolyásolhatná az árfolyamokat.

“Ha lesz is elmozdulás, az inkább negatív irányú lesz, de semmiképpen sem jelentős” – mondta az elemző.

Hozzátette még, hogy egy napilap értesülése szerint nem az OTP nyerte a szerb Jubanka privatizációs tenderét, az információt azonban hivatalos forrásból még nem erősítették meg.

Sarkadi Sazbó Kornél, a Raiffeisen Bank elemzője a péntekihez hasonló volatilis kereskedésre számít, mivel továbbra sem látszik egyértelmű irány a piacon.

A külföldi piacokon is többirányú hatások érvényesülnek, ami miatt onnan is ideges hangulat érkezhet – tette hozzá.

Az OTP sikertelen tenderével kapcsolatos meg nem erősített hír véleménye szerint szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy szélesebb sávú árfolyammozgások érvényesüljenek a nap során.

A BUX pénteken 51,38 pontos, 0,36 százalékos csökkenéssel, 14 314,60 ponton zárt. A részvénypiaci forgalom 17 milliárd forint volt, amelyből a Mol és az OTP kereskedése csaknem 15 milliárd forintot tett ki. A vezető részvények a Matáv kivételével gyengültek.

A Mol ára 0,68 százalékkal 12 395 forintra, az OTP részvények árfolyama 0,59 százalékkal 5 418 forintra csökkent. A Richter 5 forinttal gyengült, 22 795 forinton zárt, a Matáv 2 forinttal 796 forintra erősödött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik