Belföld

8 milliárd forintot fizet az államnak az MFB

A Magyar Fejlesztési Bank Rt. (MFB) az idei üzleti év után várhatóan 8 milliárd forint osztalékot fizet az államnak – mondta el az MTI-ECO érdeklődésére a bank hétfői sajtótájékoztatóját követően Czirják Sándor vezérigazgató.

Az MFB a korábbi években nem fizetett osztalékot, ez csak az MFB-ről szóló törvény idén májusi módosítása után vált lehetővé, a bank adózott nyereségének legfeljebb 50 százalékáig. A kormány előbb júniusban 850 millió , majd júliusban további 1,65 milliárd forint osztalékelőleg kifizetését írta elő, amit a harmadik negyedévet követően 3,5 milliárd forinttal fejelt meg.


Az MFB az idei évre mintegy 12,136 milliárd forint adózás előtti nyereséget vár, 600 milliárd forintos mérlegfőösszeg mellett. A profitból 5 milliárd forint egyszeri tétel, a Bábolna Rt.-nek nyújtott hitelekre képzett céltartalék felszabadításából származik. A fejlesztési bank az idei évre 5,6 milliárd forint mérleg szerinti nyereséget tervezett. A szerződött hitelek állománya az idén a tavalyihoz képest várhatóan 19 százalékkal, 170 milliárd forintra nő, a fejlesztési tőkebefektetések összege az év végére eléri a 15,5 milliárd forintot. A jövő évre a bank 9,513 milliárd forint adózás előtti nyereséget tervez, 670 milliárd forint mérlegfőösszeg mellett. A szerződött hitelállomány 2005-ben a tervek szerint 25,4 százalékkal, 220 milliárd forintra emelkedik, a fejlesztési tőkebefektetések összege pedig további 16 milliárd forinttal bővül.


Az MFB 2005-ben legfeljebb 500 millió euró forrásbevonással számol, kizárólag euróban, a magas forinthozamok miatt. Még az idén az MFB tulajdonába kerül az Eximbank és a Mehib 75 százalék mínusz 1 szavazatnyi tulajdonrésze. Az Eximbank esetében már sor került a cégbejegyzésre, s Czirják szerint december közepéig mindkét társaság esetében sor kerülhet a részvények átvételére és a tranzakció pénzügyi zárására.


Korábban közzétették: a két pakett együttes vételára 13,4 milliárd forint, megegyezik a társaságok 2003. december 31-i saját tőkéjének arányos részével. Az MFB a részvények ellenértékét részben a Bábolna Rt.-vel szemben fennálló, 2004. július 30-i lejáratú, 14,98 milliárd forint tőkeösszegű hitelkövetelésének ÁPV Rt.-re való engedményezésével teljesíti, amire 10,301 milliárd forintos értéken, a követelés mögött álló biztosítékok fedezeti értékén kerül sor. A vételár és a részvénycsomagok értéke közötti 3,1 milliárd forintos különbözetet a kormány döntése szerint készpénzben kell kifizetnie az MFB-nek 2004 végéig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik