Belföld

Megkezdődött a népszavazás

Az ország mintegy 11 000 szavazókörében rendben megkezdődött a vasárnapi népszavazás a kettős állampolgárságról és a kórházprivatizációról.

Az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője, Rytkó Emília a megyei választási irodavezetők körtelefonos reggeli jelentésére hivatkozva elmondta, hogy semmilyen zavaró körülmény nem történt az éjszaka. A szavazatszámláló bizottságok mindenütt felkészülten, teljes létszámban várják a voksolókat.

A népszavazáson több mint nyolcmillió választópolgár a következő két kérdésre válaszolhat: “Egyetért-e ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban, ezért az Országgyűlés semmisítse meg az ezzel ellentétes törvényt?”.

A kettős állampolgársággal kapcsolatos kérdés pontos megfogalmazása: “Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással – kérelmére – magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. törvény 19. paragrafusa szerinti “magyar igazolvánnyal” vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?”

A két kérdés egy szavazólapon szerepel. A szavazatokat este hét óráig lehet leadni. A szavazás akkor lesz érvényes, ha az összes választópolgár legalább egynegyede azonos választ ad a feltett kérdésekre. A népszavazás eredményét a feltett kérdéseknél külön-külön kell megállapítani.

Mivel a két kérdésre leadott voksokat külön kell megszámolni, előzetes eredmények csak éjfél körül várhatók. A végleges eredményt, várhatóan a jövő hét végéig, az Országos Választási Bizottság (OVB) állapítja meg, azt követően hogy csütörtökig a külképviseletekről megérkeztek a szavazóurnák. A szavazás ideje alatt kampánycsend van érvényben.


Összeállítás és linkgyűjtemény a népszavazásról a FigyelőNeten

Ajánlott videó

Olvasói sztorik