Belföld

Eredménytelen mindkét népszavazás

Nagyjából ugyanannyian szavaztak igennel, mint nemmel a kettős állampolgárságról, mely az alacsony részvétel miatt azt jelenti, hogy eredménytelen a népszavazás - csakúgy, mint a kórház-privatizáció kérdésében

A szavazatok több mint 97 százalékos feldolgozottsága után minimális a különbség az igenek (51,56 százalék) és a nemek (49,44 százalék) száma között ez pedig azt jelenti, hogy biztosan eredménytelenül zárul a határon túli magyarok kedvezményes honosítása ügyében kiírt vasárnapi népszavazás. . Az eddig összeszámolt szavazatok közül az igenek száma 1 390 273, a nemek száma 1 322 668. A még fel nem dolgozott körzetekben a szavazásra jogosultak száma azonban kevesebb mint 483 000, így matematikailag egyik válaszra leadott szavazatok száma sem haladhatja meg a kétmilliót, vagyis az összes szavazásra jogosult szavazatának 25 százalékát.

Hasonló a helyzet a kórház-privatizáció leállításáról kiírt népszavazás ügyében, noha a másik kérdéssel megegyező feldolgozottsági adatok mellett, jóval nagyobb a különbség a két válasz támogatottsága mögött. Az eddig összeszámolt szavazatok közül az igenek száma 1 878 659 (65 százalék), a nemek száma 1 008 644 (35 százalék). A még fel nem dolgozott körzetekben a szavazásra jogosultak száma azonban kevesebb mint 124 958, így matematikailag egyik válaszra leadott szavazatok száma sem haladhatja meg a 2 006 516-ot, vagyis az összes szavazásra jogosult szavazatának 25 százalékát.

Eredménytelen népszavazás esetén az Országgyűlésre száll az adott ügyben megfogalmazott kérdés döntési joga – közölte az Országos Választási Bizottság elnöke az MTI kérdésére. “Ha eredménytelen a népszavazás, abban az esetben a döntés joga átszáll az Országgyűlésre, (…) saját döntése alapján tűzi napirendre a népszavazás tárgyát képező kérdéseket” – mondta Ficzere Lajos. A testület elnöke ugyanakkor hozzátette: egy eredménytelen népszavazás nem csak jogi kérdést vet fel.

Összeállítás és linkgyűjtemény a népszavazásról a FigyelőNeten

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik