Belföld

Tévévita a kettős állampolgárságról – énekszóval

A december ötödikei népszavazásról szóló többhetes politikai színjáték utolsó jelenetére került sor néhány órával a szombat hajnalban életbe lévő kampánycsend „beállta" előtt. A köztévé kamerái előtt Gyurcsány Ferenc vitázott a határon kívüli magyarság képviselőivel.

A kormányfő még a beszélgetés elején megkérdőjelezte vitapartnerei, Duray Miklós, a Szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának alelnökének, Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnökének valamint a vitát kezdeményező Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökének kompetenciáját. Gyurcsány Ferenc szerint Kasza József (a VMSZ elnöke), Bugár Béla (az MKP elnöke) és Markó Béla (az RMDSZ elnöke) lett volna a megfelelő triumvirátus az országhatáron kívül élő magyarok képviseletére.

Az első körkérdés arra vonatkozott, mit jelent az igen a kettős állampolgárságról szóló szavazáson. Duray Miklós szerint, aki így szavaz, az a jövőre mond igent, Tőkés László azt fejtegette, hogy ezáltal 14-15 millióssá növi ki magát a 10 milliós csonka nemzet, Ágoston Attila viszont egy ennél jóval életszerűbb példával válaszolt: a vajdasági magyarok szószólója úgy szeretne végigmenni a temerini piacon, hogy mellényzsebéből kikandikáljon a magyar útlevél.

A kormányfő válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy a kettős állampolgárság intézménye ’92-’93 óta létezik, egy eredményes igennel végződő népszavazásnak pedig az lenne az eredménye, hogy a mostani lakhatáshoz és munkahelyhez kötött feltételek eltörlésével automatikusan és tömegesen jutnának magyar állampolgársághoz a kérelmezők. Erre reagálva Duray Miklós rámutatott, hogy pont a jelenlegi jogszabályok kényszerítik a szülőföldjük elhagyására azokat, akik magyar állampolgárságot szeretnének, így a feltételek enyhítésével nem hogy tömeges áttelepülésekre kell számítani, de még az is előfordulhat, hogy csökken a kérelmezők száma.

A hatalmas közhelyekkel és már százszor elhangzott mondatokkal teletűzdelt vitában a kormányfő érvelésében elsősorban a kettős állampolgárság automatikus megadásával járó bizonytalanságra illetve annak költségvonzatára helyezte a hangsúlyt, Duray Miklós idejét és energiáját elsősorban a kormányfő állításainak cáfolatára fordította, Ágoston András leginkább érzelmi húrokat pengetett, csakúgy mint Tőkés László, aki énekszóval próbálta nyomatékosítani a nemzeti összetartozás fontosságát.


Összeállítás és linkgyűjtemény a népszavazásról a FigyelőNeten

Ajánlott videó

Olvasói sztorik