Belföld

Öt pokolgép robbant Madrid térségében

Öt kisebb erejű bomba robbant Madrid környéki benzinkutaknál. Személyi sérülés nem történt.

Az ETA nevében egy ismeretlen telefonáló helyi idő szerint 17 óra 30 perckor értesítette a Gara baszk újságot arról, hogy öt pokolgépet helyeztek el benzinkutaknál a Madridból kivezető főútvonalak mentén.

A telefonáló közölte, hogy 18 óra 30 perckor robbannak a szerkezetek. A hatóságoknak sikerült még időben kiüríteni a Madridból kivezető nagyobb autópályák melletti benzinkutakat. Egyben felszólították a lakosokat, hogy gépjárművel ne hagyják el a fővárost.

A Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár terrorszervezet 1968 óta folytat fegyveres harcot azért, hogy spanyol és francia Baszkföldön független baszk állam jöjjön létre, a robbantásos merényletekben és egyéb fegyveres támadásokban azóta több mint 800 ember vesztette életét.

A rendőrség 2000 és 2003 között őrizetbe vette az ETA 650 feltételezett tagját és segítőjét. Az ETA által elkövetett gyilkosságok száma jelentősen csökkent, a 2000-es 23 ilyen haláleset után tavaly már csak hármat jegyeztek fel.

A legutóbbi robbantás 2003 májusában volt, amikor a gépkocsiba rejtett pokolgép robbanásában két rendőr vesztette életét az észak-spanyolországi Sanguesában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik