Belföld

Tüntettek a diákok az új felsőoktatási törvény ellen

Kaotikusnak ítélte meg a felsőoktatás jelenlegi helyzetét, és ez ellen tiltakozott több száz hallgató a budapesti Trefort kert előtt.

A diákok elutasították az új felsőoktatási törvénytervezet jelenlegi formáját. A tüntetés szervezői hangsúlyozták: a demonstráció pártsemleges, egy kialakult helyzet, nem pedig egy párt, vagy a kormány ellen tüntetnek.

Célként jelölték meg az egyetemi autonómia megóvását, az irányító testületek életre hívásának megakadályozását, a minőségi képzést a mennyiségi képzéssel szemben, a bolognai folyamat ésszerű, a magyar viszonyoknak megfelelő alkalmazását.

Petíciójukban a hallgatók elutasítják a felsőoktatási törvény jelenlegi formáját. Elutasítják a felsőoktatás piacosítását, és tiltakoznak az ellen, hogy a magyar felsőoktatásban gazdasági okokból minőségi romlás következzen be.

A normatív finanszírozás helyett olyan finanszírozási rendszert követelnek, amely nem a mennyiségi, hanem a minőségi képzést helyezi előtérbe. Tiltakoznak a kis létszámú szakok megszűntetése és összevonása ellen, és valódi érdekegyeztetést követelnek a diákfórumok közvetlen, nyilvánosság előtti részvételével.

A tüntetést nem támogatta a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), és elzárkózott attól az ELTE hallgatói önkormányzata is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik