Belföld

Menekítik betéteiket az ukránok

Az ukrán jegybank kedden rendkívüli intézkedésében korlátozta a kivehető betétek összegét, mert a betétesek megrohanták a bankautomatákat. A nemzetközi hitelminősítők vélekedése szerint összeomlás előtt áll az ukrán bankrendszer.

Donyeckben az emberek kedden reggel megrohanták a bankjegy automatákat, amelyek még délelőtt kiürültek, miközben számos valutaváltó arról számolt be, hogy elfogyott a dollárjuk és az eurójuk, mert aki csak tehette, devizát vásárolt.

A Reuters beszámolója szerint a donyecki Ukrainsky Biznes Bank egyik illetékese elmondta, hogy hétfő óta különösen nagy nyomás nehezedik a pénzintézetre, miután ellenzékiek felszólították az embereket, hogy vegyék ki a pénzüket a bankokból.


Az ukrán jegybank a pánikszerű betétmenekítések miatt, a devizatartalék védelme érdekében korlátozta a kivehető betétek összegét és a devizaeladást.


Az ukrán jegybank a bankszektor stabilitásának megőrzése érdekében további lépéseket is tett: kibővítette azoknak a bankoknak a listáját, amelyek egynapi hitelhez juthatnak és megnövelte a bankoknak nyújtható hitel felső határát – közölte a Moody’s.


A Standard and Poor’s hitelminősítő intézet szerint az ukrán bankrendszert az összeomlás veszélye fenyegeti. Az összeomlás akkor következne be, ha folytatódik a politikai válság kiszélesedése, amely kedvezőtlenül hathat a makrogazdasági stabilitásra.

“Most gondosan figyeljük mind a bankok likviditását, mind a kivehető pénzmennyiséget, mind a fizetési rendszert” – közölte Alwin Greder, a hitelminősítő intézet elemzője.

A Moody’s nemzetközi hitelminősítő viszont arra figyelmeztetett, hogy a politikai helyzet kedvezőtlenül befolyásolhatja a bankrendszer stabilitását – írta a Korrespondent.net internetes hírportál.

A hitelminősítő rámutatott, hogy a legutóbbi politikai események hatására a betétesek előszeretettel váltják át a pénzüket hrivnyáról külföldi valutára, illetve kiveszik a betétek egy részét.

A Moody’s véleménye szerint az ukrajnai válság további fejlődése negatív hatással lehet az ukrán bankok kitartó képességére és likviditására, egészen a rendszer válságának bekövetkezéséig és a helyzet feletti ellenőrzés elvesztéséig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik