Belföld

Már a magánnyugdíj pénzek nélkül számolhat a kormány

Az Eurostat, az EU statisztikai szervezete december 1-jétől engedélyezte Magyarországnak, hogy a konvergencia programhoz csatolt adatokat a magánnyugdíj-pénztárakba befizetett összegek nélkül számítsa - jelentette be Draskovics Tibor pénzügyminiszter szerdán.

Az Európai Uniónak a napokban elküldendő módosított konvergencia programban így már figyelembe veheti a az új metodikát, amelynek megfelelően 2004-ben a GDP 4,5 százaléka, 2005-ben 3,8 százaléka lesz. A deficit ennek megfelelően 2004-ben 0,8 százalékkal, 2005-ben pedig 0,9 százalékkal lesz kisebb a korábban publikáltnál. Ezentúl a tárca az új metodikával készülő államháztartási hiányt teszi közzé, ugyanakkor közli a korábbi metodika szerinti deficitet is.

Ami a kormány által elfogadott és Brüsszelnek küldendő módosított konvergencia program további számait illeti: a jövő évi gazdasági növekedés prognózisa 4 százalék, a nettó keresetek növekedése 8,4 százalék, az évi átlagos infláció 4,5 százalék, a GDP-arányos folyó fizetési mérleghiány pedig 8,5 százalék, értékben 7,4 milliárd euró. “A maastrichti kritériumokat 2008-ra teljesíti Magyarország, így az euró 2010-es bevezetésének nincs akadálya” – jelentette ki Draskovics Tibor.

A szerdán közzétett III. negyedévi 3,7 százalékos GDP-adat kapcsán a pénzügyminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az előző negyedévhez képest a növekedés 0,9 százalékpont. Kedvezőnek minősítette a beruházások III. negyedévi 12,7 százalékos bővülését, s ezen belül is a feldolgozóipari beruházások 28 százalékot meghaladó növekedését. “Az idei folyamatok egyértelművé tették, hogy a magyar gazdaság a fenntarthatatlan növekedési pályáról visszaállt a fenntartható és gyorsuló növekedési pályára, amelyet a beruházások és az export vezérel” – mondta a pénzügyminiszter.


Még a múlt hét végén derült ki, hogy az EU-tagok pénzügyminiszterei beleegyeztek, különleges bánásmódban részesüljenek mindazok a tagországok, amelyek a nyugdíjreform költségei miatt produkálnak az eurózóna alapját képező stabilitási és növekedési egyezményben meghatározott mértékhez képest
túlzott – a GDP 3 százalékánál nagyobb – államháztartási hiányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik