Belföld

Jelentősen csökken az olaj ára: nőttek a tartalékok

Az amerikai kormányzat stratégiai olaj- és olajszármazék-tartalékai jelentősebb múlt heti növekedéséről számolt be. A közölt adatok a szabadpiaci olajáraknak egy dollárt is meghaladó esését váltották ki.

Az adatok közül elsősorban a finomított olajféleségek tartalékának a vártnál jóval nagyobb, 2,3 millió hordós növekedése okozott meglepetést és piaci áresést. Emellett a nyersolajtartalékok is nőttek 900 ezer hordóval, szintén jobban a vártnál.

Erőteljesen, New Yorkban közel 2 dollárral, csökkent szerdán késő délutánra a kőolaj ára arra a röviddel korábbi bejelentésre, hogy a múlt héten a vártnál jóval nagyobb mértékben nőtt az amerikai fűtőolaj-tartalék és a benzintartalék.


Röviddel 18 óra előtt az északi-tengeri Brent januári jegyzése hordónként 1,69 dollár csökkenéssel 43,82 dolláron volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE). 

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta januári hordónkénti ára 1,93 dollárral 47,20 dollárra hanyatlott, eddigi napi mélypontja 47,10 dollár volt. A WTI ára október 25-én rekord szinten, 55,67 dolláron állt. 

Az amerikai energiaügyi hivatal (EIA) adatai szerint a múlt héten a fűtőolajat is tartalmazó amerikai feldolgozott olajtermék-tartalék 2,3 millió hordóval, a benzintartalék 3 millió hordóval nőtt. A Reuters által megkérdezett elemzők 1,4 millió hordó feldolgozott olajtermék-tartalék, és 1,4 millió hordó benzintartalék bővülésre számítottak.

Röviddel 19.30 előtt az északi-tengeri Brent januári jegyzése hordónként 2,99 dollár csökkenéssel 42,52 dolláron volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik