Belföld

Japán intervencióra számítanak a dollár erősítéséért

Egy New York-i befektetői tanácsadó cég szerint a japán pénzügyi hatóságok intervenciót hajthatnak végre a dollár erősítése érdekében, még mielőtt a dollár 102 jen alá csúszna.

Medley Global Advisors konzultációs cég jelentése annak a megbeszélésnek az alapján készült, amire pénteken került sor japán illetékesek és japán üzleti vezetők között a dollár/jen árfolyamalakulásról.

Japán illetékesek közölték: ha a dollár tovább gyengül a jenhez képest, akkor más országok megkérdezése nélkül is beavatkoznak a devizapiacon, az erős jen megdrágítja a japán exportot a tengerentúlra. A japán pénzügyminisztérium március óta nem avatkozott be a devizapiacon dollárvásárlással.

Pénteken a dollár 102,12 jenre, négy és fél és mélypontra esett. Hétfőn röviddel 22 óra előtt New Yorkban 102,84 jenen állt a dollár.

A Japán, amely a világ második legerősebb gazdasága, tavaly rekordösszeget, 20 ezer milliárd jent (194 milliárd dollárt) költött a jen védelmére, és 15 ezer milliárd jent (146 milliárd dollár) az idei év első három hónapjában.

A Medley-jelentés szerint Kína is aggódik a gyenge dollár miatt és kínai illetékesek azt mondták, hogy az ázsiai állam egyedül is megteszi a szükséges lépéseket, ha folytatódik a dollár hanyatlása. A jelentés szerint nem kizárt, hogy Kína mérsékli az amerikai állampapírok vásárlását. Szeptemberben Kínának 174 milliárd dollár befektetése volt amerikai állampapírokba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik