Belföld

Elnapolták a Baumag kontra Mátraholding pert

A Fővárosi Bíróság kedden, jővő év április 19-ére elnapolta a Baumag Stratégiai Fejlesztő (BSF) Szövetkezet, és a mintegy 18 érdekeltségébe tartozó cég kontra Mátra Holding per tárgyalását - jelentette be Patyi István, a Baumag hitelezői választmányának tagja.

Hozzátette: a mintegy 24 milliárd forint perértékű ügyben, a bíróság elrendelte, hogy a BSF Szövetkezet érdekeltségéhez tartozó 18 cég 60 napon belül számoljon be, hol és milyen formában van a kisbefektetők által befizetett vagyon.

Egyben az FB úgy határozott, hogy a következő tárgyaláson meghallgatják Balázs Lászlót, a BSF Szövetkezet elnökét.

Ezen kívül a BSF Szövetkezet felszámolójának, a Mátra Holdingnak néhány hiányzó iratot csatolnia kell, amire beadványukat alapozták, ám azok valódiságát a BSF nem ismeri el.

Patyi István szerint, a felszámoló elsősorban a különböző szerződések valódiságát vitatja, illetőleg azt, hogy tényleges teljesített megállapodásokról van-e szó. Így például a BSF Szövetkezet és a Baumag Vagyonkezelő közti értékpapír csere kontraktusok valódiságát támadja a felszámoló.

Patyi István szerint, a felszámoló minden kisbefektetői követelést elismer, míg a Baumag jogi képviselői arra hivatkozással nem, hogy a követelt vagyon ugyan meg van, de “más formában”.

Péntek József a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának vezetője szerint a közeljövőben felmerülhet egyéb gazdasági, vagyon elleni bűncselekmény megalapozott gyanúja is, elsősorban a hűtlen kezelés, a jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási tevékenység, illetve a csődbűntett.

Összesen 12 775 sértettel állnak szemben és mintegy kétezer feljelentés érkezett 7,7 milliárd forint értékben. A rendőrség június 16-án gyanúsította meg Balázs Lászlót, a Baumag vezetőjét. Azóta 380 ingatlan került zár alá, valamint 37 olyan bankszámla, amely vagy a szövetkezet elnökéhez kapcsolódott, vagy a Baumag szövetkezethez tartozó gazdasági társaságok bankszámlái voltak.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) november 10-ihatározatában megállapította, hogy a Baumag szövetkezet engedély nélkül folytatott üzletszerűen betétgyűjtést és más pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, emiatt a PSZÁF büntetőeljárást kezdeményezett a szövetkezet ellen.

A Baumag-károsultak által befizetett összeg megközelíti a 20 milliárd forintot, amelyhez hozamként további 20 milliárdot követelnek. A Baumag Ingatlan Befektetési Szövetkezet több mint egy éve nem fizet a tagjainak, akik annak idején a banki kamatoknál jóval nagyobb hozam reményében vitték pénzüket a Baumaghoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik