Belföld

Nyert a Fidesz Szécsényben; érvénytelen lett a soproni választás

Eredményes és érvényes volt a vasárnapi időközi választás Szécsényben. A győzelmet Nagy Andor, a Fidesz és a KDNP jelöltje szerezte meg. Sopronban viszont az alacsony részvétel miatt érvénytelen lett a voksolás.

A szécsényi választókerületében kiírt időközi választás 2. fordulójában a voksolásra jogosultak 30,42 százaléka vett részt, míg a Sopron és környékét érintő szavazás 24,2 százalékos részvétellel zajlott le.Az érvényességhez a választópolgárok 25 százalékának voksa plusz egy szavazat kellett a 2. fordulóban. A két választókerületben amiatt írtak ki időközi választást, mert a mandátum korábbi birtokosai európai parlamenti képviselők lettek,ezért lemondtak országgyűlési helyükről.


A november 14-én megtartott első forduló mindkét helyen érvénytelen volt. Szécsényben Nagy Andor a szavazatok 69,6 százalékát szerezte meg, a második helyen Borenszki Ervin (MSZP) végzett a voksok 24,4 százalékával. Nagy Andor az MTI-nek azt mondta, hogy óriási győzelemnek tartja a kétharmados többséget; ez az arány őt is meglepte. “A szocialisták a Gyurcsány-kormány alatt kevesebb szavazatot kaptak, mint a Medgyessy-kormány idején” – tette hozzá. Borenszki Ervin azt mondta: a baloldali szavazók nem hitték el, hogy el kell menniük választani.


Sopronban négyen indultak a választás második fordulójában, kormánypárti jelölt a visszalépések miatt nem volt közöttük. Firtl Mátyás, a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje a szavazatok 88,8 százalékát kapta. Ha a szocialisták nem bojkottálják a választást, akkor a második forduló érvényes lett volna – mondta az MTI-nek.
Kránitz László, az MSZP szerdán visszalépett jelöltje sem pártját, sem magát nem érzi felelősnek az alacsony részvétel miatt. Az első fordulóban is passzivitás mutatkozott a választópolgárok részéről, hiszen a választásra jogosultaknak csupán a 31,9 százaléka szavazott – mondta. Kránitz László azért lépett vissza, mert a Fidesz a helyi választási bizottságnál panaszt tett amiatt, hogy 500 forintos vásárlási utalványokat ajándékozott az ágfalvi nyugdíjas-találkozó résztvevőinek.


A területi választási bizottság Kránitz Lászlót elmarasztalta a panasz kivizsgálása után – mondta el az MTI-nek Menyhártné Opra Erzsébet, a bizottság elnökhelyettese. Az Országos Választási Bizottság 30 napon belül kitűzi az újabb választás időpontját – közölte Kovács Béla, a Győr-Moson-Sopron megyei területi választási iroda vezetője.


Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője az MTI-nek azt mondta: a vasárnap megtartott két időközi országgyűlési és a pestszentlőrinci önkormányzati képviselői választás a Fidesz sikerét hozta, és ez bíztató jel az elkövetkező voksolások előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik