Belföld

Hirtelen áremelkedés a Mol-kutaknál

A Mol Rt. egy vasárnap esti közleményben adta hírül, hogy hétfőn 0 órától 2 forinttal megemeli a motorbenzin, 1 forinttal pedig a gázolaj literenkénti fogyasztói árát. Az áremelés indoka a jövedéki adókedvezmény csökkenése.

Az üzemanyagok jövedéki adómértékének időszaki változásairól szóló kormányrendelet hatásaként a motorbenzin jövedéki adókedvezménye literenként 2 forinttal, a gázolajé 1 forinttal csökken, így a cég megemeli az érintett üzemanyagok árát – áll a Mol által vasárnap este kiadott közleményben.

A közlemény egyetlen furcsasága, hogy azt vasárnap este, néhány órával az áremelés életbe lépése előtt adta ki a Mol, így aligha lesz olyan autós, aki az üzemanyagok drágulásának híre ismeretében dönthet arról, mikor és mennyit tankol autójába.

A Mol Rt. korábbi gyakorlata az volt, hogy több nappal az üzemanyagárak változtatása előtt tett bejelentést az árváltozás irányáról és mértékéről.

A mostani árváltozás másik érdekessége, hogy ezt követően a motorbenzin adómértéke ismét visszaáll a normál szintre, vagyis az állam már nem ad adókedvezményt a magas olajárak miatt az autósoknak. A gázolaj jövedéki adója azonban még mindig alacsonyabb marad a normál szintnél, méghozzá literenként 4 forinttal.

Az adómérték fenti változása miatt a 2004. november 29-én, hétfőn 0 órától érvényes fogyasztói árak az alábbiak:
• ESZ 95 ólmozatlan benzin 243,50 Ft/l
• ESZ 95 keverék benzin 246,50 Ft/l
• ESZ 98 ólmozatlan benzin 252,50 Ft/l
• Diesel gázolaj 233,00 Ft/l

Ajánlott videó

Olvasói sztorik