Belföld

Vállalkozói járadék – a nyugdíjtól függ

Legkorábban 2006-tól válnak jogosulttá a vállalkozói járadékra az egyéni vállalkozók és a társas vállalkozások főállású beltagjai, a 4 százalékos járulékot viszont már 2005-től fizetniük kell - olvasható a Napi Gazdaságban.

A járadékhoz legalább 365 nap időtartamú vállalkozói tevékenységet kell felmutatni a megelőző négy évben, ami alatt fizették a – januártól kötelező – járulékot. A járadékot legfeljebb 270 napig lehet igénybe venni.

A havi összeg legalább a járadékra való jogosultság kezdő napján hatályos öregségi nyugdíjminimum 90 százaléka, de nem jár több, mint annak kétszerese. A járadék alapjául szolgáló jövedelmet a négyéves ciklus azon utolsó éve alapján számítják ki, amikor legalább hat hónapig fizette a vállalkozó a járulékot.

A munkáját elvesztő vállalkozó egy időben jogosulttá válhat munkanélküli-járadékra is, ám ezt nem veheti igénybe a vállalkozói járadékkal együtt.

Szakértők szerint autómatikusan kiesik a járadékra kogosultak köréből a felszámolás alatt lévő vállalkozás tulajdonosa, valamint az az egyéni vállalkozó, aki egy másik betéti táraságban kültagként szerepel.


 


 


 


 


 


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik