Belföld

Romániába költöztetheti francia üzemét az Electrolux

Miután az Electrolux bejelentette, hogy elköltözteti francia gyárát, a román sajtó szerint előrehaladott tárgyalásokat folytat arról, hogy új tűzhelygyártó üzemet a romániai Tordán nyissa meg.

Egyelőre hivatalos dokumentum nem született a termelés Romániába helyezéséről, de Kolozs megye állítólag előrehaladott tárgyalásokat folytat a céggel 40 hektárnyi terület biztosításáról a Brassó és Bors között tervezett – 2012-ig megépítendő – autópálya mellett.

Az Evenimentul zilei című lap utalt arra, hogy az Electrolux néhány napja jelentette be egy franciaországi gyára bezárását és azt közölte, hogy a termelést olcsóbb bérköltségű országba helyezné át.

Az idei első kilenc hónapban az Electrolux Romania 3,2 milliárd lej (75 ezer euró) forgalmat ért el, 14 százalékkal többet, mint a tavalyi első kilenc hónapban.
 
Az Electrolux a múlt hónapban jelezte, hogy az idén a tavalyinál kisebb lesz a nyeresége az acél drágulása és a kemény árverseny miatt. A cég korábban már az Egyesült Államokban és Svédországban is zárt be gyárakat. Ugyanakkor tervei szerint új gyártó egységeket is üzembe helyez alacsonyabb bérű országokban, így Magyarországon és Lengyelországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik