Belföld

A 15-16 évesek 15 százaléka rendszeresen használ füvet

Nagyjából 3 millió európai szív nap mint nap, rendszeresen marihuánát - tartalmazza az a jelentés amelyet az európai kábítószer-ellenes hivatal, az OEDT készített. Magyarországon a 14-16 évesek egynegyede már kipróbált valamilyen kábítószert.

Az EU-ban változatlanul a kannabisz a leggyakrabban használt tiltott szer, amelyet minden 5 európai felnőtt közül 1 legalább egyszer kipróbált életében. A jelentés szerint a fiatal felnőttkorúak 0,9-3,7 százaléka rendszeresen, naponta vagy majdnem ilyen gyakorisággal szív marihuanát. 

A kannabiszt kipróbálók aránya általában a fiatalok (15–34 év) körében a legmagasabb: a skála a 15 százalék alatti szinttől (Észtországban, Portugáliában és Svédországban) a 35 százalékosos vagy ezt meghaladó szintig terjed (Dániában, Spanyolországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban). 

A felmérés arra is rámutat, hogy a fiatal európaiak mintegy 5–20 százaléka az elmúlt 12 hónap során használta a szert.

A legtöbb kannabiszt használó csak alkalmanként él a szerrel és csak bizonyos ideig. A közzétett jelentés azonban rámutat arra, hogy az elmúlt évben kannabiszt használó 15–16 éves tanulók 15 százaléka rendszeres használó az EU-ban – ami évente 40 vagy ezt meghaladó alkalommal történő fogyasztást jelent.

Hazai terepen

Magyarországon Európa többi államához hasonlóan a kábítószer-fogyasztók leginkább kannabisz-származékokat és szintetikus partydrogokat használnak – mondta az ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter.

Egy 2003-as, a budapesti 14-16 évesek körében végzett felmérés szerint a megkérdezett fiatalok 24,7 százaléka használt már valamilyen tiltott szert, elsősorban marihuánát, illetve amfetamint és extasyt – közölte Göncz Kinga.

A magyar felnőtt népesség 11,4 százaléka próbált már ki életében valamilyen drogot, döntő többségében 25 éves kora előtt, átlagosan 19,5 évesen.


A kezelésben részesülők hazai drogfogyasztók száma nőtt 2003 óta, ami azt jelzi, hogy megnőtt a fogyasztók bizalma a szolgáltatást nyújtók irányában. A statisztika szerint 2002-höz képest 12 ezer 777-ről 14 ezer 993-ra nőtt a kezelésben részesülők száma, míg 2001-ben 12 ezer 49 volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik