Belföld

Szünetel a Humet a tőzsdén

A Humet-részvények kereskedését csütörtökre felfüggesztette a tőzsde - a határozat a Budapesti Értéktőzsde honlapján jelent meg.

Az indoklás szerint a felfüggesztést a kibocsátó kérte, a nap folyamán ugyanis soronkívüli tájékoztatást tesz közzé egy olyan társasági eseményről, ami jelentősen befolyásolhatja a részvények árfolyamát.

A társaság egyébként november 22-én csődeljárási tárgyalást hívott össze, amelyen elbukott a hitelezői igények és az APEH felé fennálló tartozások kielégítésére tett igazgatósági javaslat, ám szerdán végül mégis sikerült az adóhatósággal megegyezniük. Az évek óta veszteségeket görgető és 134 millió forintos adóhiányt összehozó cég így átmenetileg megmenekült a csődtől.

Lapinformációk szerint a társaság és az APEH egyezsége szigoró feltételek mellett jött létre: az adóhatóság zár alá vette a Humet valamennyi készletét és tárgyi eszközét, azok elidegenítéséhez hatósági engedély szükséges. Készpénzben azonnal be kell fizetni 1 millió forintot, de az APEH elengedi – a többi hitelezővel azonos arányban – a kamatokat és a járulékokat. A megállapodás eredményeképpen a társaság hozzájut 14 millió forint bennragadt ÁFÁ-hoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik