Belföld

A hitelezői pozíciókat erősíti az új csődtörvény

Az egyéni vállalkozóra is kiterjedne a leendő csődtörvény, amely a hitelezők pozícióját erősíti - olavasható a Világgazdaságban.

Folyik a csődről szóló törvény koncepciójának államigazgatási-szakmai egyeztetése, mely a tervek szerint a bajba jutott vállalkozásoknak nagyobb segítséget nyújtana újbóli talpraállásukhoz.

A koncepció erre figyelemmel bevezeti a „fenyegető fizetésképtelenség” kategóriáját mint új eljárási okot, amelyre hivatkozva maga a cég kezdeményezheti a procedúrát. Ehhez is kapcsolódna a társaság vezetőinek a hitelezőkkel szemben fennálló személyes felelőssége. Akkor lehetne őket felelősségre vonni, ha a cég gazdasági tevékenységét a hitelezők megkárosításának szándékával folytatják, illetve bár tudják, hogy a vállalkozást felszámolás fenyegeti, mégis késlekednek a csődbejelentéssel, és ezzel kárt okoznak.

Napjainkban a felszámolások 90 százaléka olyan társaság ellen indul meg, amelynek már semmiféle vagyona nincs. A bajba jutott cégek egy része meg a felszámolás előtt fantomizálódik. A bejelentett hitelezői igények egy százalékát sem tudják kielégíteni.




Ajánlott videó

Olvasói sztorik