Belföld

A nők elleni erőszak felgyorsítja az AIDS terjedését

Napjainkban sokkal több fiatal nő fertőződik meg a HIV vírussal, mint férfi, mivel a nők és a lányok elleni erőszak felgyorsítja a betegség terjedését.

A HIV/AIDS terjedése olyan emberi jogi katasztrófa, amely egyre nagyobb hatással van a nők helyzetére, állítja az Amnesty International a Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Napja alkalmából megjelentetett, A nők, a HIV/AIDS és az emberi jogok című jelentésében.

“Az AIDS betegség egyre nagyobb mértékű elterjedése a fiatal nők körében, valamint a nemi erőszak között szoros kapcsolat van. Ha a kormányok komolyan fel akarják venni a harcot a betegség ellen, akkor egy másik világméretű “járvánnyal”, a nők elleni erőszakkal is szembe kell nézniük” — állítja az Amnesty International.

Az erőszak a nők HIV vírussal történő találkozásának egyik kulcstényezője. Kutatások szerint a lányok első szexuális tapasztalatai gyakran kierőszakoltak, és minden ötödik nővel előfordul, hogy élete során valamikor megerőszakolják, vagy hogy megkísérelik megerőszakolni. Az olyan hagyományok, mint a női nemi szervek megcsonkítása, a felnőtt kor előtti házasságok, vagy a megözvegyült asszonyok “megöröklése” a férfirokonok által, ugyancsak növelik a vírussal való találkozás esélyét.

A fegyveres konfliktusok kísérőjelenségeként ismert tömeges méretű nemi erőszak egyaránt elősegítette a HIV/AIDS terjedését olyan, egyébként egymástól távol lévő országokban, mint a Kongói Demokratikus Köztársaság és Kolumbia. A Kongói Demokratikus Köztársaságban több tízezer nőt erőszakoltak meg a harcok alatt, és az egészségügyi rendszer is összeomlott, aminek eredményeképpen a leadott vérnek csupán tíz százalékát vizsgálják meg a vérátömlesztések előtt. Szudán háború sújtotta Darfur régiójában hasonlóan alakulhatnak a dolgok, ugyanis ott is fegyverként alkalmazzák a szexuális erőszakot. Az ottani nők többsége pedig a nemi szervek megcsonkításán is átesett, ami növeli a megfertőződés veszélyét.

A társadalmi stigmatizáció továbbra is problémát jelent mind a nemi erőszak áldozatai, mind a HIV/AIDS fertőzöttek számára. A megerőszakolt nők gyakran a kiközösítéstől és megbélyegzéstől való félelmük miatt nem fordulnak az egészségügyi szervekhez. Tanúk állítása szerint Kolumbiában különböző megbélyegzett csoportokhoz tartozó személyek – többek között olyanok, akik feltételezhetően HIV/AIDS betegek voltak – “eltűntek”, illetve zaklatásnak voltak kitéve, vagy megölték őket.

“A megbélyegzettség a világ sok pontján gátja a nők megfelelő orvosi ellátáshoz jutásának, és eredményezi a családból illetve a közösségből való kiközösítésüket .” — állapítja meg az Amnesty International.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik