Belföld

Választási gyilkosság Irakban

Saját házánál halálos lövések érték a Mohamedán Tudósok Szövetségének egyik tagját. Faid Mohamed Amin al-Faidi moszuli sejk azon szunnita vallási vezetők közé tartozott, akik a múlt héten a január 30-i általános választások bojkottjára szólítottak fel.

Az iraki lakosság egyötödét kitevő szunnita arab kisebbség nélkül aligha lehet sikeres választásokat tartani. A Szaddám Huszein alatt jelentős kiváltságokat élvező társadalmi csoport azonban attól tart, hogy a háromszoros számbeli fölényben lévő síiták a demokratikus játékszabályokat kihasználva teljesen kiszorítják őket a hatalomból.

A várakozások szerint az északi kurd vidékeken, illetve a déli síita körzetekben problémamentes lesz a választás. Eddig 122 politikai párt jelezte indulási szándékát, az ENSZ 35 szakértőt küldött Irakba a folyamat előkészítésére – írja a Népszabadság.

Az iraki választások elhalasztását javasolják

Az arab államok az iraki választások elhalasztását ajánlották az ország jövőjéről szóló nemzetközi konferencián Egyiptomban.

A házigazdák, Jordánia és az Arab Liga tisztségviselői úgy vélekedtek, hogy a biztonsági helyzet miatt egy későbbi időpontban többen mennének el a voksolni, mint januárban.

Az iraki kormány képviselői viszont úgy vélték, hogy a Fallúdzsa elleni amerikai offenzíva biztosítja a választások sikeres megtartását.

Az iraki kormány képviselői kitartanak az eredeti, január 30-i dátum mellett – olvasható a Radio.hu-n

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik