Belföld

Gazdák az utakon

A gazdák a tervek szerint hét megyében tíz helyszínen tartanak félpályás útlezárást szerdán, demonstrációjuk első napján, így tiltakoznak a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter egyes támogatások felfüggesztéséről szóló döntése ellen - mondta Sákán Antal, a tiltakozó akció felelős szervezője az MTI-nek kedden.

“November 24-én, 25-én és 26-án megtartjuk a figyelmeztető demonstrációt. Az első nap tíz helyszínére a törvényes határidőben, tehát 72 órával korában bejelentettük az illetékes rendőrkapitányságokon a félpályás útlezárásokat” – tette hozzá Sákán Antal.

A demonstráció fő szervezője ismertette, hogy Bács-Kiskun megyében Tompánál és Bajánál, Békés megyében Békéscsabánál, Hajdú-Bihar megyében Hajdúböszörménynél, Jász-Nagykun-Szolnok megyében Fegyverneknél és Tiszafürednél, Komárom-Esztergom megyében Komáromnál és Kisbérnél, Pest megyében Bugyinál míg Tolna megyében Paksnál lesz félpályás útlezárás november 24-én.

A figyelmeztető demonstráció megtartásáról november 17-én Kecskeméten egyeztetett a Magyar Sertéstartók Szövetsége (MSSZ), a Magyar Gazdák és Fogyasztók Önvédelmi Mozgalma és a Baromfitartók Szövetsége.

Sákán Antal, aki az MSSZ elnöke, elmondta, hogy “a tervek szerint minden megyében és a fővárosi körgyűrűn lett volna félpályás útlezárás, de több tervezett helyszínen nem jelentették be időben a demonstrációt. Ezért előfordulhat, hogy 25-én és 26-án a többi megyében is csatlakoznak a figyelmeztető akcióhoz”.

Az akció szervezője kijelentette, hogy a korábban megfogalmazott követeléseknek megfelelően szeretnék elérni, hogy a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter állítsa vissza az állatjóléti és haszonállat-tartási előírások okozta többletköltségek támogatására kiírt pályázatok befogadását, a nemzeti földalapú támogatásokat azonnal fizessék ki. Követelik továbbá, hogy a nemzeti támogatásokat az áfa-arányosítási körből vegyék ki, és elvárják a kormányzattól, hogy segítse abban a termelőket, hogy feldolgozói tulajdonhoz juthassanak.

A demonstráció mindhárom napon 10 órától 15 óráig tart, minden helyszínen a kijelölt szervezők felelnek a rendért – ismertette Sákán Antal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik