Belföld

PM: a kisebb cégek gyorsabban kaphatják vissza az áfát

Ellenőrzés nélkül ugyan senki nem kaphatja vissza az uniós beszerzések után bevallott áfát, de a kisebb cégek esetében az APEH gyorsítja az eljárást - mondta Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke.

A szigorúbb ellenőrzés azért vált szükségessé, mert május 1-jét követően megváltozott az áfabevallás módszere. Míg korábban az ügyintézés jelentős része a határon történt, most teljes körűvé vált az áfánál is az önbevallás. Az uniós kereskedelmet folytatóknál az APEH tételes ellenőrzést akkor tud végezni, ha ehhez rendelkezésére állnak a partner-adóhivatalok kontrolladatai – mondta Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke.

Az előző hónapok tapasztalatai azt mutatták, hogy a bevallások és a kontrolladatok között számottevő az eltérés, ezért vált szükségessé a szigorúbb áfaellenőrzés. Ezt azonban az adóhivatal kellő rugalmassággal teszi meg, ellenőrzés nélkül ugyan senki nem kap vissza áfát, de a kisebb cégek esetében gyorsítja az eljárást – tette hozzá a PM illetékese.

Elmondta, hogy azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknek ennek ellenére is csak később, határidőn túl utalja vissza a hivatal az áfát, késedelmi kamatot fizet, ami a jegybanki alapkamat kétszerese. Ez fedezi a rövid időre szükségessé váló többlet forgóeszközhitel költségeit.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a fokozott ellenőrzés fenntartása szükséges, hogy csökkenjenek az eltérések a bevallások és a kontrolladatok között, az új bevallási rendszer működése minél előbb zökkenőmentesebbé váljon.

A PM kora délutáni bejelentése az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) hétfő délelőtti nyilatkozatára felelt, amelyben a Pénzügyminisztérium áfa-visszafizetést késleltető döntése ellen tiltakoztak és egyben ennek felülvizsgálatát kérték a tárcától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik