Belföld

Az EU 13 gyorsreagálású harccsoportot hoz létre

Az Európai Unió 13 harccsoportot hoz létre, hogy megteremtse saját, gyorsan bevethető katonai erejét - jelentette be Brüsszelben Henk Kamp holland védelmi miniszter. Magyarország Szlovéniával és Olaszországgal közösen állít fel egy harccsoportot.

Egy-egy harccsoport nagyjából 1500 főből áll majd, és az elképzelések szerint maximum 15 nap alatt telepíthető lesz. Kamp szerint az összes EU-tagállam részt vesz az egységek kiállításában: egyes államok önállóan hoznak létre harccsoportokat, mások pedig egymással összefogva, közösen. Az már néhány hónapja eldőlt, hogy Magyarország Szlovéniával és Olaszországgal közösen állít fel egy harccsoportot. Az első ilyen alakulat jövőre bevethető állapotban lesz, az összes harccsoport pedig 2007-ben áll fel, ekkortól lesz hadrafogható.

Az elképzelések szerint ettől az évtől az EU – rotációs alapon – állandóan két 1500-1500 fős alakulatot tart majd riadókészültségben, hogy szükség esetén azonnal be tudjon avatkozni egy, esetleg két válsághelyzet rendezésére a világ bármely pontján.

Az EU gyorsreagálású ereje nem “versenyezni” akar a NATO hasonló egységével, az NRF-fel, inkább kiegészítő jellegű lesz, így a harccsoportok esetleges bevetése Európában és az egyes EU-államok számára kulcsfontosságú afrikai térségekben várható.

A csoportok létrehozásának terve 2003-ra nyúlik vissza: a britek és a franciák tavaly novemberben vetették fel az elképzelést, később Németország is csatlakozott hozzájuk, s az önálló biztonságpolitika kialakítására törekvő EU idén májusban hivatalosan is elfogadta, célkitűzéssé minősítette ezt. Akkor azonban még csak 9 harccsoport felállításáról volt szó, s az azokat létrehozó országok köre sem tisztázódott véglegesen.

A harccsoportoknak a szárazföldi alakulatok mellett saját légiereje és szükség esetén haditengerészeti ereje is lesz: önállóan tevékenykedő, komoly katonai erőt képviselnek majd. A tervek szerint ezek az alakulatok addig maradnak bevetésük helyszínén, amíg fel nem váltják őket az általában lassabban szerveződő ENSZ békefenntartó erők.

A magyar, az olasz és a szlovén védelmi miniszter szeptember közepén, az EU-tagállamok védelmi minisztereinek nem hivatalos hollandiai tanácskozásán szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy a három ország közösen hoz létre ilyen harccsoportot; Magyarország a tervek szerint 150-200 főt ajánl majd fel e célra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik