Belföld

Év közben is módosíthatják az eva-törvényt

Kovács László adóügyi biztos szerint elképzelhető, hogy jövőre év közben kell módosítani az egyszerűsített vállalkozási adóval (eva) kapcsolatos jogszabályokon , ha az unió áfa-bizottsága úgy véli majd, hogy az nem felel meg a közösségi előírásoknak.

Kovács László adóügyi biztos egy csütörtöki rádióinterjúban azt mondta: előfordulhat, hogy év közben kell majd módosítani az eva-szabályozást, mivel az brüsszeli szakértők szerint nem felel meg az unió előírásainak.

Az unió azért érdeklődik az egyszerűsített vállalkozói adó iránt, mert a vámbevételek mellett a közösségi költségvetés jelentős bevételét a tagállamok általános forgalmi adóbevételének százalékban meghatározott összege jelenti (a harmonizált áfaalap fél százalékát kell befizetni a brüsszeli kasszába), mivel azonban az egyszerűsített vállalkozási adóban az adózó áfás számlát állít ki, de az áfát nem kell befizetnie, vagy legalábbis nem ezen a címen fizeti be az adóhivatalnak, csökken az uniós tagdíj alapját képező áfaalap is.

Egyes becslések szerint az eva évente mindössze százmillió forint körüli áfabevételtől foszthatja meg az uniós költségvetést.

A PM álláspontja szerint azonban az eva jelentős adónövekedést hozott, így a már októberben az bizottságnak elküldött számok meggyőzik majd a szakértőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik