Belföld

Az MSZP várja a Fidesz elképzeléseit állampolgárság-ügyben

Lendvai Ildikó,az MSZP frakcióvezetője közölte: levélben kérte Áder Jánost,a Fidesz frakcióvezetőjét, hogy a párt tisztázza a nemzeti összetartozás törvényére vonatkozó elképzeléseit.

A szocialista frakció arra szeretne választ kapni, hogy valóban úgy akarja szűkíteni a Fidesz az egészségügyi ellátáshoz és a nyugdíjhoz való állampolgári jogokat,hogy abból hatmillió állampolgárt, gyerekeket, diákokat, nyugdíjasokat kizár-mondta a politikus.

“Legjobb volna persze, ha ezekre a kérdésekre a Fidesz egy többé-kevésbé kidolgozott törvényjavaslat formájában felelne” – közölte, hozzátéve, hogy ha a javaslat még nincs ilyen formában, konkrét válaszokkal is megelégszenek.

“A Fidesz jogászai és politikusai feltehetőleg tisztában vannak azzal, hogy jelenleg állampolgársága és magyar útlevélre való joga tíz millió honfitársunknak van. Többségük ma adó- és járulékfizetés nélkül jogosult az egészségügyi ellátásra” – fogalmazott Lendvai Ildikó.

Az ellátásra jogosultak, de adót, vagy járulékot nem fizetők között a politikus a kiskorú állampolgárokat, a közép- és felsőfokú oktatási intézményben tanulókat, a 2,8 millió nyugdíjast, a 300 ezer nyugdíjszerű ellátásban részesülőt, a gyesen lévő kismamákat, a rendszeres szociális segélyben részesülőket, a munkanélkülieket, illetve a minimálbéren élőket és a családi adókedvezmény révén adómentességet nyert munkavállalókat említette.

“Ha (…) mi sem egyszerűbb annál, hogy biztosítsuk határon túli honfitársainknak az állampolgárságot, akkor mi akadályozta meg a Fideszt abban, hogy kormányzása idején egy törvényjavaslatot nyújtson be az állampolgárság biztosítására?” – kérdezte a frakcióvezető. Milyen szövegszerű javaslatuk van egy, az állampolgárok között különbséget teremtő jogszabályra? Milyen szempont dönti majd el, hogy az egyik magyar állampolgárt csak adó- és járulékfizetés esetén lehet majd meggyógyítani? – tette fel kérdéseit Lendvai Ildikó.

A frakcióvezető azt is megkérdezte, mi történne azzal a 30 ezer áttelepült nyugdíjassal, akik a Romániával és a Ukrajnával kötött nemzetközi szerződések alapján a magyar államtól kapják nyugdíjukat, függetlenül attól, hogy nem itt fizettek járulékot. Mi a terve a Fidesznek azokkal a szociális juttatásokkal, például családi pótlékkal, gyessel, ápolási díjjal, közgyógyellátással, amelyek társadalombiztosítás nélkül járnak az állampolgároknak? – kérdezte a politikus.

Lendvai Ildikó közölte: a javaslatban nincs szó a választójog gyakorlásáról, ezért tudni szeretné, hogy a Fidesznek mi az elképzelése erről. Mint mondta, nem lehet ellenőrizni, hogy valaki életvitelszerűen lakik-e Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik