Belföld

Greenspan beszéde mélypontra juttatta a dollárt

Négy és fél éves mélypontra csökkent a dollár a jenhez képest, - 103 jen alá - az amerikai Fed elnökének pénteki frankfurti beszédére, amelyben költségvetési hiány csökkentését szorgalmazta.

Alan Greenspan beszédében kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak csökkentenie kellene költségvetési hiányát, hogy a folyó fizetési mérleg hiányát mérsékelni lehessen, és a világkereskedelem kiegyensúlyozottabb rendszere megteremthető legyen.

Greenspan szerint – aki egy frankfurti bankárkonferencián elmondott beszédében utalt erre – a fő kérdés, hogy milyen nagyságrendben finanszírozható az Egyesült Államokban a folyó fizetési mérleg hiánya. Mint mondta, csak korlátozott jelzések utalnak arra, hogy a nagy hiány finanszírozási ellenállással találkozik, Greenspan szerint azonban a tetemes deficit mindenképpen a dollárkereslet gyengüléséhez vezet.

A Fed elnöke úgy véli, hogy a költségvetési hiány megnyírbálása lenne a leghatékonyabb válasz a folyómérleg rekordhiányára, és így arra is, hogy a nemzetközi kereskedelembe nagyobb stabilitást teremtsenek. Véleménye szerint ugyanis a folyó fizetési mérleg hiányának csökkentése a hazai beruházások visszafogása, vagy a belső fogyasztás csökkentésével elért recesszió révén nem lennének építő jellegű hosszú távú javaslatok.

Greenspan az árfolyammozgások kapcsán ugyanakkor úgy értékelte, hogy a nagy devizapiaci beavatkozások hosszan tartó hatásokkal nem járnak az árfolyamokra nézve, bár bizonyos hatásuk van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik