Belföld

Idén 780 milliárdra nő az OTP Jelzálogbank hitelállománya

2004 végére 780 milliárd forintra növekszik az OTP Jelzálogbank jelzáloghiteleinek összege, a bank a refinanszírozásra még az idén 200 millió eurónyi kötvényt bocsát ki - mondta Oszlányi Zsolt, az OTP Jelzálogbank elnök-vezérigazgatója.

Az év végére várhatóan 780 milliárd forint vagy azt kissé meghaladó összegű OTP jelzáloglevél lesz forgalomban. Az OTP Jelzálogbank 1 milliárd eurós kötvény programja több szakaszban valósul meg. Az első kibocsátás során – november végén-december elején – 200 millió eurónyi jelzáloglevél-kibocsátására kerül sor az európai tőkepiacokon. A hosszú futamidejű kötvényeket később árazzák, de a Deutsche Bank által szervezett első befektetői konzultációra már a jövő héten sor kerül.

A kibocsátás vezető szervezője a Deutsche Bank és az OTP Bank. Az jegyzés során elsősorban nagy, nemzetközi intézményi befektetőkre, befektetési alapokra, nyugdíjalapokra és biztosító társaságokra számítanak.

A magyarországi potenciális intézményi befektetői piac lassan telítődik és az intézmények egyedi limitjei miatt már nem tudja felszívni azt a kötvénymennyiséget, amellyel a három hazai jelzálogbank a növekvő lakáshitel-folyósítást refinanszírozza. A 2004 nyarán módosított jogszabály szerint a jelzálogbankok forinthiteleiket deviza alapú hitelekkel is refinanszírozhatják abban az esetben, ha az árfolyam-kockázatot derivatív műveletekkel lefedezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik