Belföld

Válaszék bővülés miatt nőttek a gyógyszerkiadások

Az elmúlt hat évben a gyógyszerfogyasztás nem nőtt, ám a lakosság és a tb kiadásai két és félszeresére emelkedtek- állapította meg az Állami Számvevőszék.

A Vilggazdaság cikke szerint: a számvevők arra jutottak, hogy a kiadásokat nem a gyógyszerfogyasztás mennyisége, hanem részben a választékbővülés (1998-ban 4715, hat évre rá 12 659-féle medicina volt a patikákban) és az innovatív szerek fogyasztásának emelkedése generálta. Az ÁSZ megállapította továbbá, hogy a gyógyszerkasszát megalapozatlanul, rendszeresen alultervezik.

Kifogásolták a számvevők, hogy bár szigorították a gyógyszerek reklámozását, közben enyhítő rendelkezések is születtek: 2003-tól gyógyszerismertetést végző, cégnél dolgozó doktor is rendelhet gyógyszert, sőt biológus, vegyész is lehet gyógyszergyári orvoslátogató.

A szaktárca az idén elkészülő a gyógyszerpiaci rendtartásról szóló jogszabály tervezetében, amely a forgalmazás, a reklámozás, a fogyasztás és a finanszírozás kérdéseit, valamint az adatbázisok egységesítését is szabályozni kívánja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik