Belföld

Járai: reálisak a kamatcsökkentési várakozások

Reálisak a piac várakozásai a jegybanki alapkamat csökkentésére vonatkozóan - jelentette ki Járai Zsigmond. A jegybankelnök szerint a mostaninál gyengébb forint mellett is tarthatóak az inflációs célok - mondta el szerdán, a Veszprémi Egyetemen tartott előadásában Járai.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke hangsúlyozta: “nem tudhatom, hogy mi fog történni még hétfőig, a monetáris tanács üléséig, de piac várakozásai ma reálisak”.

Elmondta: “az inflációs céljainkat el tudjuk érni a mai monetáris kondíciókkal, s ha a nemzetközi körülmények lehetővé teszik, akkor esetleg a mainál alacsonyabb kamatszint mellett is”.

Megjegyezése szerint kicsit gyengébb, de stabilan tartott forinttal is elérhetőek az inflációs célkitűzések. Hozzáfűzte: volt olyan időszak, amikor úgy gondolták, hogy a piacon kialakultnál erősebb árfolyamra van szükség, de ma már nem így látják.

Kijelentette: “ma úgy gondoljuk, hogy kicsivel gyengébb árfolyam mellett is el tudnánk érni az idei év végére a hat, a jövő év végére pedig a négy százalék körüli inflációs szintet”.

Az MNB elnöke rámutatott: a piac előrejelzése szerint 250-260 forint körül fog ingadozni az euróárfolyam. Hozzátette: ha így lesz és a konvergencia programban felvázolt pályán halad a magyar gazdaság, akkor elérhetőek az inflációs célok, ha viszont ettől eltér a gazdaság – s a költségvetés hiánya és a bérek nagyobbak lesznek és növekszik a fogyasztás -, akkor a mostaninál, illetve a 250-260 forintos árfolyamnál szigorúbb monetáris kondíciókra lesz szükség.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a gazdaság mai helyzetét figyelembe véve nincs szükség a jelenleginél szigorúbb monetáris feltételekre, azaz magas kamatra és erős árfolyamra.

Járai Zsigmond ugyanakkor megjegyezte: elképzelhető a mainál rosszabb forgatókönyv is. Szerinte a legrosszabb az lenne, hogy a jegybank túlzottan csökkenti a kamatot, s emiatt a forintban befektetők megijednek, eladják a kötvényeiket és összedől a forint.

“Nem mondom, hogy ez nincs benne a pakliban, de azért nem gondolom, hogy ez a nagyon pesszimista forgatókönyv következne be” – tette hozzá Járai Zsigmond.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik