Belföld

Eredménycsökkenés és dupla osztalék a Vodafone-nál

A brit tulajdonú Vodafone mobilszolgáltató üzleti évének szeptemberrel zárult első felében 6 százalékos eredmény csökkenést jelentet az egy évvel korábbihoz képest. Ennek ellenére a társaságnál bejelentették, hogy az idén megkétszerezik az időközi osztalék mértékét.

A világ legnagyobb bevételű mobilszolgáltatója, az év első felében 6,505 milliárd fontos pénzforgalmi többletet (EBITDA) ért el, 6 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 6,618 milliárdnál. Az elemzők 6,3-6,65 milliárd font között várták az eredményt.

A vállalatnál a japán vezetékes szolgáltatásuk eladásával és a deviza-árfolyamok alakulásával magyarázták a csökkenést.

Ennek ellenére kedden azt is bejelentették, hogy a piacon vártnál nagyobb ütemben növelik, megkétszerezik az időközi osztalékot, 1,91 pennyre, és növelik a részvény-visszavásárlást, az idén 4 milliárd fontra a korábban tervezett 3 milliárd helyett. Erre az ad lehetőséget, hogy a társaság adóssága viszonylag csekély, szabad pénzeszközei bőségesek és rövid távon nincs kilátásban nagyobb cégfelvásárlás.

Az adó utáni veszteség 3,195 milliárd fontra csökkent az egy évvel korábbi, 4,254 milliárdos hiányhoz képest.

Az adó előtti eredmény egyszeri tételek nélkül szerényen növekedett, 5,394 milliárd fontra az egy évvel azelőtti 5,366 milliárdhoz képest. Az elemzők átlagosan 5,2 milliárd fontra számítottak most.

A bevétel 7 százalékkal 16,796 milliárd fontra csökkent az egy évvel korábbi 16,899 milliárdról. Az elemzők 16,5-17 milliárd font közötti bevételre számítottak.

A félév során, azonos csoportszerkezetre számolva, 7,4 millióval nőtt az ügyfelek száma világszerte a Vodafone-nál, összesen 146,7 millióra. Ennél több ügyfele csak a China Mobil (Hong Kong) Ltd.-nek van: 194,4 millió.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik