Belföld

Adatkezelés – nem megy magától?

A kelet-közép-európai országok pénzintézetei arra törekszenek, hogy az adatkezelés terén utolérjék a nyugati országokat - derül ki egy idén készült globális felmérésből. Erre az EU-csatlakozás is kényszeríti őket.

A pénzintézetek a világ minden pontján nagy erőfeszítéseket tesznek adatfeldolgozásuk automatizálására – ez derül ki abból a globális tanulmányból, amelyet az AIM Software 2004. január és augusztus között készített az adatkezelés kulcskérdéseiről. Az AIM Global Data Management Survey 2004 eredményei azt mutatják, hogy a
Adatkezelés – nem megy magától? 1

pénzintézetek automatizálási erőfeszítéseinek hátterében a financiális nyomás és az adatmennyiség növekedése mellett olyan törvényi előírások állnak, mint a Basel II kockázatkezelési szabályrendszer, amelyet pár éven belül több mint 100 országban alkalmaznak majd. Mivel a kockázatkezelés az utóbbi években komoly jelentőségre tett szert a pénzintézetek körében, az adatok minősége és a hatékony kockázatkezelés közötti elválaszthatatlan kapcsolat hangsúlyos szerepet kapott a tanulmány eredményeiben.








A kutatásról
Az AIM Global Data Management Survey 2004 63 ország 1736 pénzintézetét vizsgálta. A kérdőív 14 kérdésből állt, magába foglalva a tervezett befektetéseket, a rendszerbeli javítások, új megoldások alkalmazását és a főbb okokat a referenciaadatok automatizálására.

Keleti hullám


A felmérés szerint a pénzintézetek figyelemre méltó dinamikával fordulnak a munkafolyamatok automatizálása (Straight Through Processing – STP) és az adatkezelés területe felé Kelet-Közép-Európa, Ázsia és a Közel-Kelet országaiban. A közel-keleti országok 79 százaléka, míg a kelet-közép-európaiak 84 százaléka akarja kifejleszteni adatkezelését a következő két évben.

A megkeresett intézmények 29 százalékánál az erőfeszítések középpontjában a referenciaadatok és a társasági események feldolgozásának automatizálása áll. A közel-keleti országokban a 134 megkérdezett 40 százaléka pillanatnyilag is fejleszti adatkezelését, míg további 38 százalék tervezi ezt a következő két évben. Az ázsiai pénzintézetek még aktívabbak; 57 százalékuk erősítette meg, hogy folyamatban van a rendszer kivitelezése.

Érdekes módon a kelet-közép-európai országok 238 megkérdezettjének csupán 32 százaléka újítja fel rendszereit. Mindamellett további 52 százalékuk tervez projekteket a következő két évben, ami egyértelműen lassabb felzárkózást jelent.

A nyugat-európai válaszadók 27 százaléka a szükséges bővítéseket már elvégezte, s ez nyilvánvalóan magasabb arány, mint az észak-amerikai (8 százalék). Ez persze nem azt jelenti, hogy a nyugat-európai intézmények felkészültebbek lennének az adatkezelés kihívásaira.







Mi az oka?
Az adatkezelés automatizálására a megkérdezett cégek 53 százaléka a törvényi előírásokat tekinti a legnyomósabb oknak, 21 százalék pedig a Basel II-t. Ez azzal magyarázható, hogy az Európai Unió tagországaként a hazai bankoknak alkalmazniuk kell a Basel II követelményeit. Emellett a költségminimalizálás (44 százalék) és a hibalehetőségek csökkentése (38 százalék) is fontos ösztönző. A megkérdezettek 21 százaléka tervez automatizálást az adatbázis-kezelés, 18 százaléka pedig a back office területén.

A magyarországi helyzet


Az AIM Software felmérésében 36 magyarországi pénzintézetet vizsgált meg. Ezek 47 százaléka lakossági szogáltatásokkal foglalkozik. A megkérdezettek ugyanekkora hányada foglalkozik befektetési alapokkal. A magyar cégek igen nagy létszámú személyzetet alkalmaznak adatkezelésre, amely gyakorlati feladatokat is végez. Az intézmények 42 százalékában több mint 50 ember és 21 százalékában több mint 100 ember lát el ilyen feladatkört.

A megkeresettek 85 százaléka munkafolyamatok kezelésére használja adatkezelő programjait, 76 százaléka eseménybeszámoló jelentésekhez és 65 százaléka adatbázis-frissítésre. A legtöbb intézmény (93 százalék) nem használ szabványmodellt, nem is tervezi ilyennek az alkalmazását a közeljövőben, és a megkeresetteknek csupán 3 százaléka használja az ISO 15022, vagy az MDDL szabványokat.

A válaszadók 61 százaléka már kifejlesztette adatkezelési rendszereit, és csak 3 százalék tervezi ezt a következő 2 éven belül. A megkérdezett cégek többsége saját fejlesztést (34 százalék) vagy a fejlesztés kiszervezését (36 százalék) választotta. A magyar pénzintézeteknek csupán 3 százaléka használ más adatszolgáltatót; ez az arány a kelet-közép-európai országokban 16 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik