Belföld

Már Arafat temetéséről is megegyeztek

Bár a palesztin elnök még nem halt meg, az izraeli és palesztin vezetők között kedd este megszületett az elvi megállapodás Jasszer Arafat palesztin elnök temetésének megszervezését illetően - közölte egy nevének elhallgatását kérő palesztin vezető.

A palesztin vezető azt nem árulta el, hogy Izrael beleegyezett-e abba, hogy a jelnleg mély kómában lévő Jasszer Arafatot majd főhadiszállásán, a ciszjordániai Rámalláhban helyezzék végső nyugalomra. “Jasszer Arafat palesztin elnök él, de nagyon súlyos beteg” – mondta Párizsban a palesztin külügyminiszter, aki negyedmagával felkereste előzőleg Clamart katonai kórházát.

Ariel Saron izraeli kormányfő szerdára összehívta a védelmi kabinetet, hogy megvitassák a palesztin vezetés kérését, hogy Rámalláhban temessék el Jasszer Arafatot – közölte az izraeli televízió. A televízió szerint az izraeli vezetők körében megkönnyebbülést váltottak ki Nabíl Saat palesztin külügyminiszter keddi párizsi kijelentései, aki kizárta, hogy Jasszer Arafatot megmérgezték volna.

Gázában tizenhárom palesztin szervezet tartott kedden rendkívüli ülést. Az ülés egyik résztvevője, Háled al-Bats, az Iszlám Dzsihád radikális mozgalom egyik vezetője elmondta, hogy a halálhír hivatalos bejelentése után teendő lépéseket vitatták meg.

Gázában kedd este a palesztinok a muzulmán böjti hónap, a ramadán 27. éjszakáján a mecsetekben külön imádkoztak a palesztin elnökért. A gázai Ismeretlen Katona terén fiatalok és az Arafat vezette Fatah mozgalom tagjai gyertyával a kezükben – sokan könnyek között – imádkoztak vezetőjükért. Libanonban, ahol az ENSZ szerint 385 000 palesztin él, palesztinok tízezrei virrasztottak gyertyákkal és Arafat arcképével a menekülttáborokban.

Jasszer Arafat palesztin elnök él, de nagyon súlyos beteg – mondta kedd esti párizsi sajtóértekezletén Nabíl Saat palesztin külügyminiszter, aki negyedmagával felkereste előzőleg a francia főváros melletti Clamart katonai kórházát, ahol az élet és halál között lebegő palesztin elnököt ápolják. Saat kizárta, hogy eutanáziát alkalmaznának Arafat haláltusájának megrövidítésére. Felháborítónak és nevetségesnek nevezte azokat a találgatásokat, hogy esetleg lekapcsolnák a súlyos beteget azokról a gépekről, amelyek segítenek fenntartani életműködéseit. Hangsúlyozta, hogy az iszlám vallása tiltja az eutanáziát.


Már Arafat temetéséről is megegyeztek 1

Rauhi Fattúh, a Törvényhozási Tanács elnöke, Mahmúd Abbász volt miniszterelnök, Nabíl Saat külügyminiszter és Ahmed Korei miniszterelnök Párizsban (Fotó: AP)


A palesztin elnök kómában van, orvosai küzdenek a hétfő este kezdődött agyvérzés megszüntetéséért, de az elnök sorsa “már Isten kezében van” – mondta. Hangoztatta, hogy Arafat több létfontosságú szerve – agya, szíve, tüdeje – működik. “Az elnök betegségének pontos okát még mindig nem ismerjük, nincs kész a pontos diagnózis. Mindenesetre az orvosok kizárták, hogy megmérgezték volna” – mondta Saat.

Bár a pontos ok még nem ismeretes, Saat szerint bizonyára közrejátszottak Arafat állapotának gyors romlásában azok a mostoha életfeltételek, amelyeket az izraeli hatóságok kényszerítettek rá az utóbbi három évben. (Ez utalás arra, hogy Arafat 2001 óta gyakorlatilag házi őrizetben volt rámalláhi főhadiszállásán, az izraeli hadsereg osztagai körbezárva tartották a palesztin elnöki hivatal épületegyüttesét, és Arafat nem távozhatott onnan egészen ez év október végéig, amikor súlyosra fordult egészségi állapota miatt az izraeli hatóságok engedélyezték kiutazását franciaországi gyógykezelésre.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik