Belföld

Másfélmilliárd forint a pécsi ókeresztény műemlékekre

Megkezdődhetnek a közeljövőben a világörökséghez tartozó ókeresztény műemlék-együttes turisztikai vonzerejének növelését célzó beruházások Pécsett.

Az Európa Terv Regionális Operatív Program (ROP) keretében elnyert, mintegy másfél milliárd forintos támogatásra vonatkozó szerződést Gyurcsány Ferenc adta át Toller László polgármesternek kedden.
Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy a fejlesztés 43 millió forintos önerő mellett 400 millió forint állami és 1,1 milliárd forint európai uniós forrásból valósul meg.

Kolber István regionális fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter arról szólt, hogy a pécsi volt az első nyertes ROP-pályázat, amelynek támogatási szerződését megköthették.Ismertetése szerint a baranyai megyeszékhelyen megvalósuló projekt célja hogy a IV. századi kápolnákat, temetőket, sírkamrákat a lehető leglátványosabban mutathassák be az érdeklődőknek.

A tervek alapján két éven belül látogathatóvá tennék az összes, addig feltárt ókeresztény, továbbá római kori emléket. A könnyebb bemutathatóság és a látvány fokozása érdekében üvegmennyezettel borítanák a hétszög alaprajzú Cella Septichorát, ami mellett felszín alatti, fűszernövényekből kialakított római kertet alakítanának ki.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik