A hatályba lépett jogszabály szerint csak azokat a szeszes italokat lehet pálinkának nevezni, amely a 1576/89/EGK tanácsi rendeletben meghatározott eljárással előállított terméknek számít.
A pálinka készítéséhez kizárólag Magyarországon termett és termelt nemes és vadgyümölcs, szőlőtörköly és aszúszőlő-törköly használható. Pálinkának csak az a párlat nevezhető, amit Magyarországon cefréztek, pároltak, érleltek és palackoztak.
Nagy András, a szeszipar mintegy 70 százalékát lefedő Szeszipari Szövetség és Terméktanács (SzSzT) igazgatója a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy a szakma már várta a nemzeti szintű szabályozást, amely „helyre teszi” a különféle pálinkafajtákat.
Szicsek János, a tiszaföldvári Szicsek Gyümölcsszesz és Likőr Üzem Kft. tulajdonos-ügyvezetője szerint a szakma jelentős része inkább egy pálinkatörvényt várt volna, amely rendezné az értékesítést, a marketinget és egyéb területeket is.