Belföld

4,5 milliárd forint értékű Sanyo-beruházás Dorogon

A japán Sanyo Electric Co. mintegy 4,5 milliárd forintos beruházás keretében új, fényelektromos modulokat és kereskedelmi légkondicionáló berendezéseket gyártó üzemegységet hoz létre Dorogon - közölte a társaság igazgatóságának elnöke, Hiromoto Sekino sajtótájékoztatón.

A társaság 1999 szeptemberében alapított dorogi gyárában mintegy 1500-an dolgoznak. Az új beruházás eredményeként a foglalkoztatottak száma 2000-re bővül – tette hozzá az elnök.

Hiromoto Sekino elmondta, hogy elsősorban a rendelkezésre álló, magasan képzett munkaerő miatt választották Magyarországot.

Az üzemegység mintegy 10 ezer négyzetméter alapterületen valósul meg. Az építés 2004 decemberében kezdődik, a gyár működését 2005 októberében kezdi meg és 2006 szeptemberében éri el az évi 120 000 egység teljes kapacitást.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a sajtótájékoztatón elmondta: az ország adottságai, a jelenlegi kedvező gazdasági környezet, valamint az európai uniós csatlakozás nyújtotta lehetőségek révén Magyarország egyedülálló előnyöket biztosít a befektetők számára. Közölte: Magyarországra az eddig érkezett külföldi működő tőke értéke mintegy 45 milliárd euró. Hozzátette: az elmúlt 15 évben mintegy 100 japán cég, összesen csaknem 2 milliárd dollár értékben fektetett be Magyarországon, és összesen mintegy 16 ezer új munkahelyet hozott létre.

Kóka János elmondta: a Sanyo magyarországi jelenléte óta eddig a különféle támogatási formákból összesen mintegy 1 milliárd forintot kapott.

A Sanyo Hungary Kft. 1999-ben alakult, alaptőkéje 3,1 millió euró. A cégcsoport világszerte 109 fióküzemet és 67 tagvállalatot működtet. A 2004. március 31-vel befejeződött üzleti évben a vállalati csoport mérleg szerinti eredménye 23,729 milliárd dollárt tett ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik