Belföld

Megkezdődött Fallúdzsa ostroma

Amerikai csapatok hétfőn reggel benyomultak Fallúdzsa nyugati külvárosába, elfoglalva a legnagyobb helyi kórházat és két kulcsfontosságú hidat az Eufrátesz folyón.

Megfigyelők véleménye szerint a támadás az első fázisát jelentheti a szunnita felkelők által megszállva tartott iraki város régóta várt ostromának. Előzőleg egy AC-130 típusú harci helikopter egész éjjel ágyúzott fallúdzsai célpontokat, miközben az amerikai tüzérség folyamatosan lőtte a várost. A hajnali órákban négy darab 250 kilogramm tömegű bomba zuhant Fallúdzsára, hatalmas robbanást okozva.

“Tengerészgyalogosaink megvetették a lábukat Fallúdzsában” – jelentette ki Brian Heatherman százados, arra utalva, hogy amerikai katonák elfoglaltak egy lakóházat a város északnyugati csücskében.

A fallúdzsai központi kórházba több száz iraki katona nyomult be, miután amerikai katonák lezárták annak környékét. A kórházban őrizetbe vettek mintegy 50 hadköteles korú férfit, ám nagy részüket később szabadon engedték.

A fallúdzsai ostrom első veszteségét szenvedte el az amerikai hadsereg hétfőn, amikor két tengerészgyalogos egy bulldózerrel az Eufráteszbe zuhant és vízbe fulladt.

A város hétfői – az utóbbi tíz nap leghevesebb – bombázása 9 emberéletet követelt iraki részről orvosi és rendőri források szerint. További tizenhatan megsebesültek a támadásban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik