Belföld

Jegybanktörvény: az alelnökök mandátumuk végéig maradnak

A kormány azt javasolja, hogy a jegybanktörvény úgy módosuljon, hogy az alelnökök mandátumuk lejártáig maradjanak tagjai a Monetáris Tanácsnak - mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter sajtótájékoztatón.

Ez átmeneti szabályozás lenne, amelynek lényege, hogy olyan alkotmányos, európai szabályokkal összhangban lévő módon változzon a jegybanktörvény, amelyben nemcsak a monetáris politikával foglalkozó MNB-alelnök maradna tagja a Monetáris Tanácsnak, hanem valamennyi alelnök addig, ameddig alelnöki mandátuma szól – tette hozzá a pénzügyminiszter.


Mint ismeretes, a jegybanktörvény módosítását célzó törvényjavaslatban korábban az szerepelt volna, hogy a monetáris tanács létszáma oly módon bővüljön, hogy annak négy tagját és a monetáris politikáért felelős alelnökét az MNB elnökének javaslatára, míg további öt tagot a miniszterelnök javaslatára nevezze ki a köztársasági elnök.


Újságírói kérdésre válaszolva Draskovics Tibor elmondta: az idei GDP-arányos eredményszemléletű (ESA 95 alapon mért) 5,0-5,3 százalékos államháztartási hiány tartható, annak megváltoztatására nincs ok annak ellenére, hogy Járai Zsigmond jegybankelnök a napokban ennél nagyobb, 5,5-6,0 százalékos deficitről beszélt.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik