Belföld

A felügyelet 30 napra felfüggesztette a Brau-ajánlat elbírálását

A felügyelet 30 napra felfüggesztette a Brau Union Hungária Rt. részvényeire a Brau Immobilien GmbH által tett nyilvános vételi ajánlat jóváhagyását - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a Magyar Tőkepiacban hétfőn.

A felügyelet honlapján olvasható indoklás szerint a PSZÁF azért halasztotta el a döntést, mert az ajánlatban a részvényekért fizetendő ellenérték számítási módjának elbírálásához szakvéleményt kell beszereznie.

A Heineken csoporthoz tartozó Brau Immobilien GmbH október 22-én tett vételi ajánlatot a soproni Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. részvényeire: a háromezer forint névértékű törzs- és osztalékelsőbbségi részvényekért egyaránt 16.362 forintot ajánl.

Az ajánlati ár megállapításánál a vállalat értékét diszkontált cash flow módszerrel számította a Brau Immobilien, azt az időszakot véve figyelembe, amely megelőzte a Heineken International B.V. 2003. október 15-i tulajdonszerzését a Brau csoportban.

A mostani ajánlati ár mintegy 33 százalékkal magasabb, mint amit a – szintén a Heineken csoporthoz tartozó – Amstel Sörgyár Rt. tett a múlt év őszén. Az előző Amstel ajánlatot az alacsony ár miatt kisbefektetők folyamatosan támadták.

Az akkori nyilvános vételi ajánlatot jóváhagyó felügyeleti döntést a Fővárosi Bíróság az idén augusztusban jogerősen hatályon kívül helyezte, a vételi ajánlat elutasítására és új eljárás lefolytatására kötelezte a felügyeletet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik