Belföld

ILO-konferencia lesz Budapesten a globális munkaerőpiacról

Magyarország az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetével (ILO) közösen rendez nemzetközi konferenciát 2005-ben Budapesten, amelynek témája a globalizáció hatása az európai és közép-ázsiai munkaerő-piaci helyzetre.

Csizmár Gábor, magyar foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter és Friedrich Buttler, az ILO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Irodájának igazgatója megállapodást írt alá az ILO 2005. február 14-18. közt megrendezendő VII. Európai Regionális Konferenciájáról.

Ez a konferencia lesz az első az Európai Unió idei bővítése óta, mely összegyűjti 25 EUs ország és 25 másik európai és közép-ázsiai ILOs tagállam kormányzati, szakszervezeti és munkáltatói képviselőit, hogy megoldást keressenek a munkanélküliség (különös tekintettel a fiatalokra), a munkaerő-vándorlás és foglalkoztatás egyre súlyosbodó gondjaira.

A regionális konferenciát Magyarország, Luxembourg és az ILO közösen finanszírozza. Az esemény Európai Uniós jelentőségét az is jelzi, hogy Luxemburg felvette 2005. I. félévi EU elnökségi programjába.

A konferencia olyan időszakban kerül megrendezésre, amikor az ILO tagállamai megpróbálják összebékíteni a globalizáció kihívásait és a versenyképességet az európai szociális modellel, ami az unión belüli és kívüli európai és közép-ázsiai országokat egyaránt érinti.

Decemberben fog megjelenni az európai és közép-ázsiai helyzetről egy ILO tanulmány, melynek címe: „Sikeres átmenet: a kormányzás feladatai a tisztességes munka programjának elősegítése érdekében” (Managing Transistions: Governance for Decent Work). A jelentés a kibővített EU négy kulcsfontosságú kérdését fogja megtárgyalni: a fiatalok tömeges munkanélküliségének problémáit, a foglalkozatás rugalmasságának és a munkavállalás biztonságának kérdéseit, munkaerő-piaci részvétel/nyugdíjreform összefüggéseit, valamint a migráció kérdéskörét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik