Belföld

Egymilliós bírság kötelező-ügyben az Allianznak

A pénzügyi felügyelet úgy találta, hogy az Allianz nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően tette közzé kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási tarifáit, ezért egymillió forintra büntette a céget.

Egymillió forintos bírságot szabott ki az Allianz Hungária Biztosító Rt.-re a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és kötelezte, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás valamennyi díjtarifáját három munkanapon belül tegye közzé két országos napilapban – derül ki a PSZÁF november 3-ra datált határozatából.


A biztosítónak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjtarifájának újbóli közzététele mellett nyilvánosságra kell hoznia azt is, hogy a közzétételre a felügyelet kötelezte, s külön fel kell tüntetnie, hogy a publikált díjtarifák mennyiben térnek el az október 30-án nyilvánosságra hozott adatoktól. A kiszabott bírság a maximálisan – 100 ezertől 20 millió forintig – kiszabható összeg alsó határához áll közel.

Az Allianz október 30-án csupán azon szerződések díjtarifáit tette közzé (a Népszavában és a Magyar Nemzetben), amelyeknek kockázatviselése 2005-ben kezdődik, holott a jogszabályi előírások szerint valamennyi jövő évi díjtarifáját köteles lett volna ismertetni. A biztosító a már nála lévő személy- és tehergépjárművek szerződéseinek módosításáról, a díjak változásáról ügyfeleit egyedileg kívánta tájékoztatni.

A felügyelet szerint a közzététel elmaradása miatt sérültek a biztosító meglévő ügyfeleinek érdekei, s indokolatlanul lerövidült a kliensek megalapozott döntéséhez szükséges időtartam.

A kötelező felelősségbiztosítást a jogszabály szerint legalább 30 nappal a biztosítási év vége előtt indoklás nélkül fel lehet mondani, a felmondás azonban csak akkor hatályos, ha határidőben megérkezik a biztosítóhoz. Ha a biztosított nem él felmondási jogával, a szerződés a biztosító által közzétett módosítás szerint hatályban marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik