Belföld

Újabb két tanácsadó testület segíti Gyurcsányt

Újabb két, a miniszterelnök munkáját segítő tanácsadó testület megalakulásáról adott hírt a Miniszterelnöki Hivatal. A közlemény szerint a tanácsadók társadalmi munkában látják el feladatukat.

November 10-én tartja alakuló ülését a Közjogi és Jogharmonizációs Tanácsadó Testület, 17-én pedig a Vidékpolitikai Tanácsadó Testület – közölte a Miniszterelnöki Hivatal.

A MeH kedden adott hírt a miniszterelnök munkáját segítő Kül-, Biztonság- és Nemzetpolitikai Tanácsadó Testület megalakulásáról.

A jogharmonizációs testület elnöke Vastagh Pál MSZP-s képviselő, a vidékpolitikai tanácsé Géczi József lesz, de a testületben helyet kapnak neves szakértők, kutatók is.

A jogharmonizációs testület tagja lesz Világosi Gábor, Avarkeszi Dezső, Wiener György, Kovács László, a civilek között lesz Fazekas Mariann az ELTE ÁJK docense, Szigeti Péter, a győri Széchenyi István Egyetem professzora, Szoboszlai György és Poczkodi Balázs, mindketten az OVB tagjai.

A vidékpolitikai tanácsadók közé tartozik majd Sós Tamás, Karakas János, Kovács Tibor és Mézes Éva képviselők, Márczis Márta, a “Vidék Parlamentjének” elnöke, Dr. Sarudi Csaba, a Kaposvári Egyetem professzora, Dr. Rechnitzer János, a győri Széchenyi István Egyetem professzora és Kovács Csaba, a Szegedi Tudományegyetemről.

A korábban megalapított külpolitikai tanácsadók elnöke Eörsi Mátyás lesz, tagjai között parlamenti képviselők (Hárs Gábor, Kozma József, Kocsi László és Vadai Ágnes) mellett neves szakértők is részt vesznek (Valki László, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar, Sz. Bíró Zoltán, ELTE Ruszisztika Központ, Gyarmati István, Euro-Atlanti Integráció és Demokrácia Alapítvány, Komlós Attila, Anyanyelvi Konferencia).

A miniszterelnök munkáját további tanácsadó testületek segítik majd, amelyek megalakítása jelenleg is zajlik.

A közlemény szerint valamennyi már kinevezett, illetve a közeljövőben kinevezendő tanácsadó társadalmi munkában látja el vállalt feladatát, a MeH csupán a tevékenységükkel óhatatlanul együtt járó költségeiket téríti meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik