A két érintett a tiszaalpári Naturalpár Kft és a szegedi Rubin Paprikafeldolgozó. Az aflatoxin-mentes, tehát forgalmazható paprikatermékek köre időközben 160-ra bővült, a teljes listát megtalálhatják az ÁNTSZ honlapján.
Mint ismeretes, a fűszerpaprika-botrány azután robbant ki a mút héten, hogy három fűszerforgalmazó cég, a Kalocsai Fűszerpaprika Rt., a Szegedi Fűszerpaprika Rt., valamint a Sükösdi Házi Pirospaprika Kft. termékeiben az aflatoxin, egy mérgező anyag mennyisége meghaladja a megengedett szintet.
Magyarországon egy átlagos ember körülbelül fél kiló pirospaprikát fogyaszt el egy év alatt. Ahhoz, hogy ez a bizonyos aflatoxin az ezt meghaladó koncentrációban káros elváltozást okozzon, egy hét alatt el kell elfogyasztani egy évnyi mennyiséget.