Belföld

Iraki szerepvállalás: hátra arc!

Noha Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden kijelentette, hogy jövő tavaszig maradnak katonáink Irakban, a Fidesz támogatása híján ez aligha lesz így.

Mivel a Fidesz nem támogatja az iraki szerepvállalás meghosszabítását, melyhez az országgyűlés kétharmados támogatására lenne szükség, a magyar katonák mandátumuk december 31-ei lejárta után minden bizonnyal befejezik munkájukat és hazatérnek. Irakban jelenleg 300 magyar katona állomásozik a parlament felhatalmazásával. Mandátumuk ez év december 31-éig szól.

“Előttünk van az iraki politikai rendezés egyik legfontosabb feltétele, az iraki választások január végén. Ezt követően megteremthetőek a demokratikus rend, a nyugalom, a biztonság feltételei” – mondta a magyar miniszterelnök kedden a sorkatonaság eltörlésének a alkalmával rendezett ünnepségen.

Gyurcsány Ferenc kijelentette: “ott maradni a választások megtételéig kötelesség, sokkal tovább maradni lehetetlenség. Ezért 2005. március 31-éig visszahozzuk katonáinkat Irakból. Onnantól másnak, másként és elsősorban a politika eszközeivel kell biztosítaniuk a stabil, biztonságos, demokratikus iraki létet.”

A Fidesz frakcióvezetője, Áder János szerint viszont nincs ok a maradásra, mivel nem teljesült a Fidesznek a fogolykínzások után megfogalmazott feltétele, az, hogy csak akkor támogatja a magyar katonák maradását, ha nemzetközi szervezetek, így az ENSZ égisze alá kerülnek az Irakban lévő külföldi csapatok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik