Belföld

Az elnökválasztás drágítja az olajat

Szerdán drágult a kőolaj a szabadpiacon, miután az eddigi eredmények George W. Bush amerikai elnökválasztási győzelmét valószínűsítik.

Tőle, ellentétben kihívójával, a demokrata párti John Kerryvel, továbbra is kemény politikát várnak a Közel-Keleten. Kerry korábban jelezte, hogy több diplomáciát alkalmazna, másfelől közölte, hogy a mostani magas árakon beszüntetné az amerikai stratégiai tartalékok feltöltését, ekképp is csökkentve az olajkeresletet, és bátorítaná az energiahatékonysági fejlesztéseket, ami hosszabb távon csökkenthetné az olaj árát.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, decemberi határidőre közép-európai idő szerint szerda reggel hordónként (159 liter) 50,90 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 1,28 dollárral drágább a keddi New York-i zárónál.

A West Texas Intermediate januárra kedden hordónként 49,59 dolláron zárt a NYMEX-en, 42 centtel olcsóbban, mint hétfőn.

Az ólmozatlan normálbenzin decemberre szerda reggel gallononként (3,78 liter) 1,3076 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben, 0,0199 dollárral drágább a keddi New York-i zárónál. Kedden 0,0031 dollárral olcsóbbodott.

Az ólmozatlan normálbenzin januárra kedden gallononként 1,2992 dolláron zárt a NYMEX-en, 0,0045 dollárral olcsóbban, mint hétfőn.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta szerda reggel hordónként 47,20 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsde (IPE) elektronikus forgalmában a legközelebbi, decemberi határidőre, 65 centtel drágább a keddi zárónál.

Szerda reggel az arany unciánként (31,1035 gramm) 420,30 dollár volt Londonban azonnali szállításra, 0,95 dollárral olcsóbb a keddi későinél. Az arany 20 százalékkal drágult tavaly, dollárban számolva. A tavalyi évet 416,80 dolláron végezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik