Belföld

Világbanki hitel Horváthországnak

Világbank kész 1,5 milliárd dollár hitelt nyújtani Horvátországnak a következő négy évben a gazdaság szerkezetének átalakítására. A cél az, hogy javuljon az ország versenyképessége, növekedjék a gazdaság teljesítőképessége, és az EU-tagságra pályázó Horvátország eleget tudjon tenni az EU-konvergenciának - jelentette ki a Világbank horvátországi képviselője.

Albert Martinez szerint ez jelentős fordulat a pénzintézet hitelezési politikájában, mert eddig elsősorban egyedi beruházási programokat – egyebek mellett infrastrukturális fejlesztéseket – támogattak, de a jövőben a gazdaság szerkezetének átalakításán lesz a hangsúly. Horvátország az elmúlt három évben 300 millió dollár hitelt kapott a Világbanktól, a szervezethez való csatlakozása, 1993 óta 900 milliót.

A most kilátásba helyezett összegből 1 milliárdot 2008 végéig folyósítana a Világbank, további 500 milliót pedig akkor adnának, ha a tervezett gazdasági reformok megfelelően haladnak.

Horvátországban az utóbbi években erőteljes volt a gazdasági növekedés üteme a nagy állami infrastrukturális beruházásoknak és a belföldi fogyasztás növekedésének köszönhetően. Ez a fajta növekedés azonban hosszú távon nem tartható, a kormány jövőre 3,5-3,75 százalékos gazdasági növekedésre számít, az idénre várt 4-5 százalék után. Tavaly 4,4 százalékos, tavalyelőtt 5,2 százalékos volt az ütem. Martinez szerint az oktatás és az egészségügy mellett az energiaügy, az infrastruktúra és a környezetvédelem szorul átalakításra és korszerűsítésre.

A legnagyobb összeget, 450 millió dollárt beruházásokra, a közigazgatás hatékonyságának javítására és a költségvetés konszolidációjára tervezik költeni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik